APG stoot ontwikkeltak Hyfen af aan The Glue

Ambitie om blockchainplatform pensioenadministraties te vermarkten

Dit artikel delen:
sparen

Pensioenuitvoerder APG heeft zijn ontwikkeltak voor pensioenadministraties verzelfstandigd en het gelijk verkocht aan de Belgische it-dienstverlening The Glue. Bij deze spin-off werken tien man die onder de naam Hyfen de markt op gaat. APG blijft als aandeelhouder en klant betrokken.

In de afgelopen jaren heeft het team, dat nu Hyfen heet, een platform gebouwd om administraties van partijen in de pensioensector makkelijker met elkaar te verbinden. Het eerste product dat nu live gaat is Mijnwaardeoverdracht.nl. Het regelen van een pensioen-waardeoverdracht is voor deelnemers nu nog een ingewikkelde en tijdrovende aangelegenheid. Er zijn al een paar klanten voor deze oplossing; later dit jaar volgt de landelijke introductie in samenwerking met de Nederlandse pensioensector. Samenwerkende pensioenpartners zijn naast APG, PGGM, NN en Blue Sky Group.

Volgens APG is het exploiteren en live brengen van een it-platform voor meerdere partijen niet een activiteit die past binnen de kernactiviteiten van de pensioenuitvoerder. Daarnaast verschilt ook de techniek van Hyfen (decentrale opzet) met die van APG (centrale opzet). Blockchain of distributed ledger technology is een van de bouwstenen. 'Met dit platform kunnen we dienstverlening leveren aan meerdere uitvoerders en daarnaast nieuwe niet-pensioengerelateerde producten gaan ontwikkelen', zegt directeur Hidde Terpoorten van Hyfen in een verklaring.

Op afstand

Door Hyfen op afstand te zetten wil APG bovendien de eventuele reserves bij andere pensioenfondsen en deelnemers wegnemen dat het pensioenfonds invloed kan uitoefenen op de dienstverlening. Zeker nu Hyfen in handen is gekomen van The Glue.

Deze ict-dienstverlener uit Diegem bouwt ict-oplossingen voor de financiële sector, zoals Dot.Capital, een marktplaats voor primaire obligatie-uitgiftes voor Belfius bank, en een ‘Proof of Insurance’ voor de Belgische verzekeringsfederatie Assuralia, waar externe partijen zullen kunnen verifiëren of een autobestuurder al dan niet verzekerd is.

Europa

The Glue is een jong bedrijf, in 2015 opgericht door Jürgen Ingels (Clear2Pay) en Stefan Dierckx (Projective). De startup haalde in 2017 én in 2018 vijf miljoen euro aan investeringsgelden op. De ambities met het ingelijfde Hyfen liggen op Europees vlak. 'Er staat nog veel te gebeuren op het Europese speelveld van pensioendienstverleners. Door onze krachten te bundelen en in te zetten op de creatie van platformen met innovatieve gegevensuitwisseling, willen we in dit domein meerwaarde leveren', laat de huidige The Glue-directeur Paul Grimbers weten.

Ook krijgt Hyfen in deze nieuwe opzet de ruimte om de opgebouwde kennis ook voor andere processen binnen en buiten de pensioensector in te zetten. Samen met het consortium worden dit soort toekomstige mogelijkheden verkend.

Op de vraag waarom APG met een Belgisch it-bedrijf in zee is gegaan en niet met een Nederlandse it-dienstverlener uit het pensioenwezen is nog geen reactie gekomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-03T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.