Mastercard en Visa omarmen digitale wallet Google Pay

Dit artikel delen:
fintech

Mastercard breidt samen met zijn partners Google Pay verder uit in Europa. In Nederland stelt Bunq als eerste bank de nieuwe service beschikbaar; binnenkort volgen internetbanken als N26 en Revolut. Ook klanten van creditcardconcurrent Visa kunnen contactloos en online met Google Pay betalen. Daarvoor werkt Visa met Revolut. De Google Pay-app zelf is niet beschikbaar in Nederland.

Nieuwe betaalmethoden zitten dit jaar stevig in de lift, nu hygiëne voor veel mensen een hoge prioriteit heeft. Sinds de uitbraak van de pandemie is het aantal contactloze transacties in Europa tot bijna 80 procent gestegen. Met innovatieve methoden als Google Pay kunnen gebruikers van Android-apparaten veilig, snel en gemakkelijk aankopen doen in winkels en online. Bovendien krijgen ze hierdoor ook de mogelijkheid contactloos te betalen via hun telefoon.

Het koppelen van een Mastercard-kaart aan de digitale portefeuille van Google Pay leidt ook tot een extra beveiligingslaag via de tokenization-technologie. Het platform van Mastercard beschermt informatie van kaarthouders door rekeningnummers te vervangen door een uniek alternatief kaartnummer of 'token'.

Ook Visa gebruikt tokentechnologie in de transacties met Googe Pay; ook hier wordt gevoelige informatie over de betaalrekening van klanten vervangen door een digitaal token om fraude te voorkomen.

Toezicht

Onduidelijk is nog welk toezicht er komt op financiële diensten van techbedrijven als Google, Facebook en Apple. Onlangs liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog weten zich zorgen te maken over de dominante positie van deze grote techbedrijven. De bedrijven roeren zich steeds meer in de Europese financiële sector. Dat maakt het lastiger om goed toezicht te blijven houden. Volgens de waakhond is het belangrijk dat er meer internationaal en ook sectoroverschrijdend samengewerkt kan worden in het toezicht op de 'big techs'. Dat laatste is nu soms lastig. In Nederland beperken de grote techbedrijven hun financiële inmenging vooralsnog tot betalingen.

Dit artikel is aangevuld om 18-11-2020, 11:36.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-18T11:36:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.