DNB minder streng voor bitcoinbedrijven

Dit artikel delen:

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat minder strenge eisen stellen aan bitcoinbedrijven zoals Bitonic. De controle-eis tot wallet-verificatie is van tafel. Dit betekent dat de cryptosector bij transacties klanten niet meer hoeven te vragen een screenshot van hun wallet op te sturen.

In de praktijk kregen bitcoinbedrijven van de toezichthouder alleen de benodigde registratie wanneer ze de identiteiten van hun klanten en de begunstigden checkten. Dat laatste, het checken van begunstigden, bleek technisch nogal omslachtig. 

De DNB zwakt de regels voor registratie af nadat de rechter oordeelde dat de toezichthouder zijn registratiebesluit beter moet motiveren. Het cryptobedrijf Bitonic dat tegen de DNB een rechtszaak had aangespannen over de proportionaliteit van de regels, werd daarmee grotendeels in het gelijk gesteld. De DNB wilde strenge regels vanwege de anonimiteit die met crypto-transacties gepaard gaat. Dat zou witwassers en financiers van terrorisme in de kaart spelen.

De toezichthouder komt binnenkort met een aanpassing van de procedures voor registratie van bitcoinbedrijven. De DNB zal meer letten op de praktische uitvoerbaarheid van de regels. De cryptosector krijgt meer vrijheid tot vorming van een eigen risicobeleid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-25T13:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.