Acceptgiro verdwijnt medio 2023

Dit artikel delen:

Currence, producteigenaar van de acceptgiro, stopt op 1 juni 2023 met het aanbieden en ondersteunen van dit veertig jaar oude papieren betaalproduct. Het gebruik ervan loopt in rap tempo terug met ongeveer 30 procent per jaar.

De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd en beleefde zijn glorietijd rond 1995, met driehonderd miljoen verwerkte formulieren per jaar. Anno 2021 worden meer dan negen van de tien ontvangen acceptgiro’s weggegooid en betalen de ontvangers de factuur of donatie liever via mobiel bankieren of internetbankieren. Hierdoor zijn er ook steeds minder bedrijven en instellingen die ze nog versturen. De afgelopen twaalf maanden daalde het aantal verzenders van de gele betaalkaart van 15.000 naar 7700, aldus Currence.

Volgens directeur Daniel van Delft van de betaalverwerker is het besluit tot stopzetten genomen in overleg met elke bank die acceptgiro’s verwerkt of aan zakelijke klanten aanbiedt. Steeds meer bedrijven en consumenten gebruiken liever andere, makkelijkere betaalmethoden. In 2023 zouden naar schatting nog maar twee miljoen papieren acceptgiro’s per post ter verwerking naar banken worden opgestuurd. Dat is per huishouden gemiddeld slechts één keer in de vier jaar één enkele acceptgiro, aldus Van Delft.

Eerder was al eens afgesproken dat de acceptgiro in 2019 zou verdwijnen, maar die afspraak werd in 2017 voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ouderenbonden zijn overigens bezorgd dat ouderen door de afschaffing afhankelijk worden van hun kinderen voor betalingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-01T17:49:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.