Zweedse Lumera koopt pensioensoftwarebedrijf AxyWare

Dit artikel delen:
sparen

Lumera, een Zweeds softwarebedrijf voor de Europese levensverzekerings- en pensioensector, heeft AxyWare aangekocht. Dit is een systeemleverancier voor Nederlandse pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en levensverzekeraars. Er werken bij de in Utrecht gevestigde particuliere onderneming dertig werknemers. Lumera heeft ruim driehonderd werknemers en een jaaromzet van zo'n 47 miljoen.

Met de overname betreedt Lumera de Nederlandse pensioenmarkt aan de vooravond van een ingrijpende pensioenhervorming. Het nieuwe pensioenstelsel vormt een breuk met het verleden: de hoogte van de pensioenuitkering staat niet langer vast, maar alleen de premie die erin gaat. Ook krijgt iedere deelnemer een eigen pensioenpot, in plaats van een uitkering uit een collectieve pot. Deelnemers krijgen meer keuzes maar ook meer verantwoordelijkheid. Pensioenfondsen en -uitvoerders moeten hun it-systemen aanpassen op deze ingrijpende stelselwijziging.

Volgens AxyWare kan de software van dat bedrijf om de implementatie van de Nederlandse pensioenhervorming al ondersteunen. Maar met Lumera haalt het een eigenaar binnen die met zijn eigen producten al veel ervaring heeft met Noordse verzekeraars om de overstap te ondersteunen van uitkeringsregelingen ('Defined Benefit') naar premieregelingen ('Defined Contribution'). De daaruit voortvloeiende fundamentele veranderingen voor de markt en de betrokken partijen zijn nu in allerlei opzichten terug te zien in Nederland.

Scandinavië

AxyWare is met zijn administratiesysteem AxyLife actief sinds 2012. AxyLife is een software-as-a-service (saas)-oplossing voor de verwerking van pensioenregelingen en levensverzekeringen en de communicatie daarover met deelnemers. Het bedrijf werkt met verschillende partners om de markt breed te bedienen. Zo werkt AxyWare voor kleinere fondsen (ondernemingspensioenfondsen, beroepspensioenfondsen en kleinere bedrijfstakpensioenfondsen) samen met Appel Pensioenuitvoering en Dion Pension Services, voor het middensegment met AGH en voor het topsegment met Capgemini. Er was ook een samenwerkingsverband met Centric dat zijn gevoerde pensioenoplossing Maia van Keylane inruilde voor AxyLife, maar de automatiseerder deed de pensioentak in maart van dit jaar over aan Appel.

Zodra de transactie rond is, wordt AxyWare geïntegreerd in de organisatie van Lumera als de lokale onderneming Lumera BV. Overigens is het Zweedse bedrijf niet het eerste Scandinavische pensioensoftwarehuis dat op de Nederlandse markt actief. Het Deense Festina Finance heeft met het Life & Pension Platform een modern, cloudgebaseerd en modulair opgebouwd pensioenplatform in huis waarvan onderdelen aansluiten op het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel. Het bedrijf sleepte recent orders in de wacht van de grote pensioenuitvoerders APG en AZL.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-31T09:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.