Volkswagen wil it-divisie verkopen aan T-Systems

Volkswagen verkoopt zijn it-bedrijf Gedas aan T-Systems. Over de verkoopprijs zijn geen mededelingen gedaan, al noemen de ingewijden een bedrag van 450 miljoen euro.

Wel werd bekendgemaakt dat beide partijen een zevenjarige contract sloten, voor het leveren van it-diensten (waarde 2,5 miljard euro). Ook Deutsche Telekom, het Duitse moederbedrijf van T-Systems, profiteert van de acquisitie: het haalt het Volkswagen-concern binnen als klant. De aankoop moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Met de aankoop van Gedas (omzet 567 miljoen euro) versterkt T-Systems zijn positie als it-dienstenbedrijf op de automarkt. Ook zegt de automatiseerder dat de acquisitie past in de internationaliseringsstrategie.
Gedas (GEsellschaft für technische DAtaverarbeitung und Systeme) werd in 1983 opgericht. Doel was de overcapaciteit van de grote rekencentra van Volkswagen via een aparte it-organisatie te verkopen aan de externe markt, vertelde een woordvoerder in 2002 tegen Computable. Die doelstelling is slechts gedeeltelijk geslaagd: tweederde van de omzet van het Berlijnse Gedas komt van het Volkswagen-concern. Wel werkt tweederde deel van het 5500 koppen tellend personeel buiten Duitsland. Niet VW-klanten zijn onder andere Deutsche Bahn, Commerzbank en Johnson Controls.

Gedas levert advisering, systeemintegratie en uitbestedingsdiensten. Het systeemhuis is sterk in het installeren en onderhouden van erp-, plm- en cad-systemen. Ook heeft het een eigen autodealerapplicatie ontwikkeld, gebruikt door zo’n vierduizend autoverkopers. Grote afzetlanden zijn Duitsland en Spanje, waar respectievelijk 29 en 25 procent van de revenuen vandaan komen. Maar ook Mexico, met een grote VW-fabriek voor de productie in Noord-Amerika, is belangrijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-23T14:03:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.