Open source verbetert kwaliteit patenten

Om de kwaliteit van patenten te verbeteren sluit IBM zich aan bij drie initiatieven, waar ook de Patent Office en de Open Source Development Labs (OSDL) in deel nemen. Verder hebben zeven academische instituten en de Ewing Marion Kauffman Foundation zich bij de groep gevoegd.

Grootpatentbezitter IBM, die in 2005 voor de dertiende keer op rij de meeste patenten toegewezen kreeg (2941), werkt samen met de Patent Office en de OSDL om het gemakkelijker te maken computer-gerelateerde patentaanvragen te beoordelen. Het uiteindelijke doel van het project, dat Open Patent Review-programma gedoopt is, is sneller te weten te komen of er patenten worden aangevraagd voor eerdere uitvindingen.

Verder zet de OSDL een website op, het Open Source Software as Prior Art project. Ondersteund door IBM, Novell, Red Hat en VA Software’s SourceForge.net wordt de website ontworpen om door bestaande open-source code te kunnen zoeken. Volgens de OSDL zal de website vooral gebruikt worden om code te labellen en te categoriseren.

Als laatste steunt IBM het werk van de universiteit van Pennsylvania, die de Patent Quality Index ontworp. Hiermee kan de kwaliteit van een patent bepaald worden.

Het Amerikaanse patentensysteem staat al lange tijd onder toenemende druk van de technologie-industrie, waar ruzies over patenten de normaalste zaak van de wereld zijn en kunnen resulteren in langslepende rechtzaken. De drie projecten zouden er toe moeten leiden dat er minder onenigheden zijn en minder rechtzaken over copyright gevoerd worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-10T12:15:00.000Z Ingrid Wolfslag
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.