Walt Disney wil computeranimatiestudio Pixar kopen

Walt Disney is in een vergevorderd stadium om Pixar Animation Studios te kopen. De afgelopen maanden voerden beide partijen gesprekken hoe hun lucratieve samenwerking verder vorm gegeven kon worden.

Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. De overname zou plaatsvinden via een aandelenruil. Pixars huidige marktwaarde ligt op 6,7 miljard dollar. Volgens ingewijden zal, mocht de aankoop doorgaan, Apple-baas Steve Jobs de grootste individuele aandeelhouder binnen het Disney-concern worden.

Jobs is chairman en chief executive officer van Pixar. Hij kocht in 1986 van George Lucas' Lucasfilm Ltd. voor tien miljoen dollar de groep die computer graphics maakte. Met eigen geld bouwde hij het tot Pixar omgedoopte bedrijf uit tot producent van korte animaties, commercials en software. Het grote succes kwam met de eerste volledig digitaal gemaakte - waarvoor forse computerkracht nodig is - avondvullende tekenfilms.

Disney werkt als co-financier en distribiteur al ruim tien jaar samen met Pixar aan succesvolle Pixar-animatiefilms als Toy Story, Finding Nemo en The Incredibles. Twee jaar geleden meldde Jobs nog dat hij het na het aflopen van het samenwerkingsverband in 2006 een andere partner zou zoeken.

De nieuwe Disney-topman Robert Iger, die afgelopen oktober het roer overnam van de fel bekritiseerde Michael Eisner, heeft de relatie tussen beide partijen weer nieuw leven ingeblazen, aldus The Wall Street Journal. Voor Iger is de hulp van Pixar onontbeerlijk om Disneys overstap naar digitale animatie een succes te laten worden. De eerste computeranimatiefilm van Disney, Chicken Little, was geen grote hit.

Daarnaast wil de ceo tv-series van Disney in een iPod-formaat aanbieden, zodat ze via het web opvraagbaar en afgespeeld kunnen worden op de populaire Apple-apparatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-20T13:48:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.