EU en Microsoft moeten om tafel voor documentatie

Microsoft moet nu maar eens in alle eerlijkheid met de EU om de tafel gaan zitten om na te gaan wat er niet goed is aan de documentatie die het geleverd heeft.

Daarbij moet het bedrijf wel hard zijn best doen de gebreken te herstellen. Alleen zo kan de anti-trust zaak die nu zijn achtste jaar in gaat tot een goed einde gebracht worden volgens David Mitchell, software practice leader, en analist Gary Barnett.

Mitchell en Barnett reageren hiermee op het nieuws dat Microsoft een deel van de broncode van de Windows Server vrijgaf in een poging de EU Commissie tevreden te stellen. Volgens hen wordt de zaak al sinds het begin gekarakteriseerd door fouten aan beide kanten. Het proces wordt vertraagd door onnodige en doelloze eisen van de EU, waarvan de eis dat Microsoft een versie van het besturingssysteem moest maken waarbij bepaalde softwarecomponenten waren uitgeschakeld of verwijderd de meest opvallende was. Maar ook Microsoft is niet schoon van blaam, tenzij hun doel is om het proces zo lang mogelijk te rekken in plaats van het zo snel mogelijk achter de rug te hebben.

De beslissing van Microsoft om licentie-houders toegang te geven tot de broncode van Windows lijkt in eerste instantie aantrekkelijk. Maar een dergelijke stap zal de EU niet tevreden stellen. De broncode is namelijk practisch van weinig nut voor diegenen die zich bezighouden met het schrijven van interoperabele code. Het is te moeilijk en het is te veel om het als enkele ontwikkelaar te begrijpen.

Zowel de commissie als de onafhankelijke Monitor willen dat Microsoft nogmaals kijkt naar de documentatie die het bedrijf in het kader van de overeenkomst beschikbaar stelt. In het commentaar staat duidelijk vermeld dat het de EU niet om de broncode gaat, maar dat de commissie alleen wil dat Microsoft zich houdt aan eerder gemaakte afspraken.

Overigens heeft de EU nog steeds geen formeel voorstel van Microsoft ontvangen. De deadline daarvoor is 15 februari.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het woord 'tenzij' lijkt me hier onterecht.
M.i. treft MS ook blaam als rekken het doel is.
En rekken is wat we allemaal zien gebeuren.
Het doel van de EU is mogelijk te maken dat anderen software kunnen schrijven die samenwerkt met de MS servers. MS gedraagt zich alsof ze dat niet begrijpt en levert wel veel, maar niet de juiste informatie. En vraagt daar ook nog eens veel geld voor.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-01T10:35:00.000Z Ingrid Wolfslag
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.