Atos verzorgt voor derde maal it Olympische Spelen

Vanavond vindt in Turijn de opening van de twintigste Olympische Winterspelen plaats. Het is de derde achtereenvolgende Olympiade waarbij Atos Origin als systeemintegrator optreedt. Van de vroegere IOC-partner IBM rest slechts een herinnering.

Na de Winterspelen van Salt Lake City (2002) en de Zomerspelen van Athene (2004) moet Atos Origin ervoor zorgen dat ook de it achter de Spelen van Turijn vlekkeloos verloopt. Tot nog toe is vrijwel geen wanklank vernomen. Als partner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de it-dienstverlener het contract vorig jaar dan ook mogen verlengen van 2008 (Peking) naar 2012 (met Vancouver in 2010 en Londen in 2012).

Atos Origin treedt als vaste it-partner van het IOC in de voetsporen van IBM, dat decennialang verantwoordelijk was voor de technologie achter 's werelds belangrijkste sportevenement. Big Blue kwam in de problemen toen het voor de Spelen in Atlanta in 1996 als visitekaartje alles uit de kast wilde halen en zowel hardware als softwareontwikkeling voor zijn rekening nam. Dat liep niet bepaald foutloos, maar het IOC gunde IBM een nieuwe kans voor Sydney 2000.

Het it-concern wilde niet nog eens een scheve schaats rijden en zette naar verluidt vijfduizend mensen in om de Olympische ict naadloos te regelen. Het IOC kreeg een gepeperde rekening gepresenteerd, en om dit in het vervolg te voorkomen stelde het comité aan IBM voor een substantieel deel van een nieuw contract te belonen met marketingrechten. Big Blue bleef echter vasthouden aan het gevraagde bedrag, dat volgens het IOC niet in verhouding stond met de te leveren dienstverlening. Daarop schreef de Olympische organisatie een aanbesteding uit die door Sema werd gewonnen.

Die Brits/Franse dienstverlener was reeds als onderaannemer betrokken geweest bij de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en Sydney 2000. Atos Origin nam Sema Schlumberger in 2004 over en daarmee ook de overeenkomst met het IOC. De divisie 'major events' (een softwarefabriek) die Sema in Barcelona oprichtte, vormt nog steeds de basis voor de Olympische activiteiten binnen Atos Origin.

Het langjarige contract met het IOC bestaat uit een technische component (het leveren van systemen en diensten) en een marketingdeel (met Atos Origin in de rol van sponsor). In het eerste geval krijgt de automatiseerder betaald; in het tweede geval betaalt de automatiseerder. De waarde van de overeenkomst wordt niet prijsgegeven. Het oorspronkelijke contract van Sema, omvatte vier Spelen (2002-2008) en had een geschatte waarde van 300 miljoen dollar, het grootste sportcontract ooit gesloten.

Als it-integrator van de Olympische Spelen waarborgt Atos Origin het ontwerp, de bouw en de werking van de it-infrastructuur. De hoofdmoot bestaat uit twee systeemdelen: de Information Diffusion Systems (een intranet voor geaccrediteerde media en de Olympische familie) en de Games Management Systems (waaronder een accreditatiesysteem, een sportgegevens- en kwalificatietoepassing en diverse planningssoftware).

De automatiseerder moet wel samenwerken met technologiepartners die het zelf niet mag uitzoeken. Het IOC en de lokale organisatie trekken eigenhandig partijen aan, die wel onder de leiding van Atos Origin moeten werken. Dit vergemakkelijkt de samenwerking niet altijd. Voor het Turijnse evenement zijn de andere partners Lenovo (hardware, voorheen IBM's pc-divisie), Kyocera (printers/kopieerapparaten), Omega (tijdregistratie- en scoresystemen), Kodak (film-, fotografie- en beeldsystemen), Panasonic (audio-, tv-, videouitrusting), Samsung (draadloze apparatuur) en een telecom- en netwerkconsortium, bestaande uit Telecom Italia/Telecom Italia Mobile (TIM), Eutelsat (satellietverbindingen) en Nortel (Pabx-telefooncentrales). Telecom Italia verzorgt tevens de hosting van de website www.torino2006.org. Het Nederlandse sportcontentspecialist Infostrada heeft overigens uiteenlopende sportinformatie aangeleverd voor zowel de website als het Olympisch intranet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-10T13:58:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.