Randstad: vraag naar goede it'ers trekt aan

Bedrijven vechten sinds zes maanden om goede it'ers. Dat zegt het uitzendconcern Randstad dat gisteren haar jaarcijfers presenteerde.

Randstad is marktleider in Nederland en één van de drie grootste uitzendconcerns ter wereld. Het is druk bezig met het werven van it’ers, meldt ook de Volkskrant. “Maar we zouden veel meer it’ers en financiële specialisten aan het werk kunnen zetten”, zei bestuursvoorzitter Ben Noteboom. Kandidaten kunnen daarom meer salaris verwachten.

Het werven van it’ers met lease-auto’s of andere kado’s vindt Randstad geen goed idee. “Wij zoeken mensen die een baan willen vanwege de inhoud”, aldus Noteboom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Overdrijven hoeft niet, maar er zijn secudaire arbeidsvoorwaarden en die doe je in onderhandeling met je werkgever. Als het merendeel van de bedrijven een lease auto en kado's wil geven, moet Randstad er niet uit willen springen door meer marges te pakken en de it'ers slechter te betalen. Is het te kort zo groot moet er éen ict cao komen en valt er best tot afspraken te komen met of zonder randstad

"We zoeken mensen die vooral naar de inhoud van de functie kijken".
Ik heb nog nooit zo hard gelachen, loop maar lekker om het uitzend en detacheer gespuis heen en organiseer je eigen loopbaan als zelfstandige. Want uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je opleiding en capaciteiten als je door hun aan de kant wordt gezet

Hallo,

Dit is ook wat ik opgemerkt heb.
Yacht heeft ongeveer 1 jaar lang beweert dat ik niet goed genoeg was.
Nu word er opeens aan de bel getrokken bij mij, of ik een afspraak wilde maken om langs te komen.
Ik heb in totaal 3 gesprekken gehad, en toen kwam de aap uit de mouw, ik kreeg een aanbieding.
Deze aanbieding , het salaris is minder dan hetgeen wat ik nu verdien, de functie is ook minder dan ik nu doe, daar moet je maar intrappen.
Maar Yacht heeft wel 33% meer winst gemaakt.

De markt is op dit moment zo sterk aangetrokken voor ICT'ers dat het niet nodig is om uitzend bureau's te gebruiken. Op dit moment trekt de markt zo goed aan dat veel lokkertjes gebruikt worden, neem nou laatst de sollicitatie bij de autodealer..
Daarnaast is voor de meeste ICT'ers een lease auto bijna een must omdat ze vaak bij klanten worden ingezet, hierbij moeten veel woon werkverkeer gemaakt worden, geen lokkertje dus maar een arbeidsvoorziening.

@Ron: het klinkt misschien vervelend, maar voor een uitzendbureau of detacheerder ben je gewoon een product dat verkocht kan worden. En dan is het, net als met andere producten, zo goedkoop mogelijk inkopen en zo duur mogelijk verkopen.

Dit is de reden dat het wel heel slecht met mij moet gaan voordat ik bij zo'n toko aan zou kloppen. Je kan dan beter als zelfstandige gaan freelancen.

Een lease-auto is geen kado maar vaak een noodzakelijk kwaad, c.q. gebruiksvoorwerp! Zelf rijd ik 65.000 Km per jaar, waarvan 50.000 voor mijn werk. Meestal betreft het trajecten waar het openbaar vervoer helemaal onbruikbaar is.

Een IT-er met ambities gaat sowieso niet werken voor een uitzendorganisatie. De echte detacheerders investeren veel meer in hun personeel en de salarissen zijn vaak ook beter. Zelf ook ooit wezen praten bij Randstad, maar het geboden salaris was een lachertje. Werkgevers genoeg!

Dit is een inderdaad een lachertje. Yacht, voorheen ook onder de naam RAD (Randstad Automatiseringsdiensten) heeft de afgelopen jaren niets anders dan zijn IT-ers ontslagen. Bijzonder triest verhaal, voor alle verwachtingen die zijn geschept. Randstad schept het beeld van een aardig/sociaal bedijf. In feite willen ze gewoon hun mensen laag betalen, flinke winsten maken. Ga dan niet flauw doen en je ineens als een of andere opinieleider in deze markt neerzetten. Ranstad is een uitzendbureau en moet daarin blijven, maar blijf toch gewoon uit die IT ook al kan je daar winsten maken.

Ik denk dat het allemaal tweeledig is, zaken doen is een win – win situatie creëren. Ik werk ook met freelance inzet, maar hier valt ook wat op aan te merken. Veel geld willen verdienen, maar geen risico willen dragen. Zaken als aansprakelijkheidsverzekeringen, loonverplichtingen en commerciële inspanning moeten gewoon uit de vraagprijs richting de klant komen. Dit is niet altijd simpel aan de inzetprijs van een medewerker te koppelen per opdracht. Ik denk dat er heel goede gespecialiseerde ICT bedrijven zijn welke meer dan netje met hun mensen (intern en extern) omgaan. Er is een groot verschil in gespecialiseerde en generalistische dienstverlening door een ICT bedrijf. Als je zaken wilt doen moet je gewoon je markt goed verkennen, als freelancer maar ook als employee in (toekomstig) loondienst.

Is er wel sprake van dat de vraag toeneemt. Volgens mij neemt de vraag alleen maar toe naar jonge mensen bijv. max. 25 jaar , 10 ervaring en WO opgeleid om een beetje te overdrijven. Mensen met ervaring en geen HBO/WO schoolopleiding worden al vaak te duur beschouwd en doen dus niet mee in dit circus. Volgens mij is de werkgever nog steeds niet bereid om voor iemand van 45 jaar die bijna 20 jaar ervaring heeft zo'n 4500 euro te betalen. Dus is er weer werk , waarschijnlijk ja maar alleen voor de schoolverlater met minimale ervaring en bij voorkeur gespecialiseerd in SAP, DOT.NET etc. De allrounder wordt niet meer gewaardeerd, de gevolgen zullen uiteindelijk zichtbaar worden maar dan is het helaas te laat.

Wat een rare uitspraak, "lease-auto’s of andere kado’s". Een lease-auto is voor veel mensen zakelijk hard nodig, en het priveprofijt dat je er van hebt wordt fiscaal als loon gezien waar je ook gewoon belasting over moet betalen. Ik zou dus zeggen dat een lease-auto die ook prive wordt gebruikt een integraal onderdeel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden, en net zo min een "kado" is als het salaris dat je voor je werk krijgt.
Ik ben al met al benieuwd hoeveel extra ICT-ers de bestuursvoorzitter met deze uitspraken voor een baan bij Randstad weet te interesseren.

Jammer al die negatieve reacties op het werken bij uitzendbureau of detacheerder. Volgens mij is de strekking van het artikel anders dan waarop gereageerd wordt. Het gaat weer goed in de ICT dit is te merken aan betere salarissen en voorwaarden. Ik mag hopen dat het deze keer weer niet zo gaat als de vorige keer en dat de branche nu wat volwassener aan het worden is. Hopelijk wint kwaliteit (certificering, opleiding en werkervaring) het van de schaarste. Als je graag als zelfstandige wilt werken (meestal met dollartekens in de ogen) en het past bij je moet je dat vooral doen. Dit is niet iedereen gegeven.

ICT is een ondersteunende factor om organisaties vloeiend te laten verlopen. Zelf ben ik 3 1/2 jaar eigenaar van een ICT organisatie. De salarissen veranderen, evenals de tarieven, ik zie dit als een kwestie van vraag en aanbod, hetzelfde gebeurd er bij olie etc. Als er meer vraag is dan aanbod stijgen de prijzen, maar ook de tarieven. Life is so simple

Wat betreft leaseauto, mobile, laptop, zie ik dit als primaire voorwaarden voor het personeel. Dit omdat de vaste lasten voor panden, stookkosten etc. stukken lager liggen doordat de consultants zich in het veld bevinden.

Echter ik vind ook dat consultants niet op de feiten vooruit moeten lopen en de marktwerking reëel moeten waarnemen en daar hun eisen/wensen op vast moeten stellen.

Naar mijn mening is Yacht een bedrijf dat zich richt op de korte termijn. Zaken als kwaliteit, loyaliteit en personeelsbeleid zijn daar van minder belang. Mijn advies is dan ook om naar een bedrijf te gaan kijken die zich specialiseert in jouw branche. Ik werk sinds een jaar bij een bedrijf dat zich specialiseert in software testen en dat bevalt goed. Die weten wat he is om iemand met mijn cv binnen te halen. Waardering / beloning is goed. Opdrachten zijn goed. En men kijkt goed naar het aannamebeleid en de opleidingen.
Mocht er iemand een leuk bedrijf zoeken dat zich bezighoudt met testen, dan kun je mij mailen.

Wat ik met name jammer vind is dat de grote IT bedrijven altijd de boventoon voeren in dit soort artikelen. Het zijn tevens de bedrijven die hun rendementen m.n. vanuit schaalgrootte creeeren en in mindere mate vanuit creativiteit. Detachering is qua dienstverlening een vrij volwassen marktsegment, de constructie is plat en helder: laag inhuren en doorverhuren. De marge er tussen in opstrijken, niet vies maar gewoon bedrijfsvoering. Vleeschuiven wordt het ook wel genoemd. Pink Getronics, Yacht, Ordina, Atos Origin, Logica CMG, enzovoort hebben allen een zeer voornaam deel aan inkomsten uit detachering. Vaak komt men ook niet verder dan dat, erg creatief is men daar niet. Kan ook niet want de opzet van dergelijke dienstverlening is niet gestoeld op creativiteit maar op herhaling en commodity. Kwaliteit van ondersteunend management (account / field / business) is veelal ook gestoeld op ervaring en systemen ipv creativiteit en ondernemerschap. Men volgt de marktontwikkeling en men maakt ze dus niet. Vrij trieste constatering, wel aan de praktijk getoetst en tevens zoals bekend rendabel (10 jaar ervaring). Goed, als dat het uitgangspunt is dan weet je wat je als werknemer bij dergelijke toko's kan verwachten, in positieve en negatieve zin. Overigens, echt zuiver freelancen is erg lastig, vrijwel iedere freelancer maakt gebruik van tussenbureaus die allerlei neven zaken regelen. Zie maar eens binnen te komen bij de grote multinationals als pure freelancer, uitzonderingen daargelaten. De tussenbureaus rekenen ook marge voor verleende diensten, zij het minder dan de afdracht aan je werkgever als je gedetacheerd bent. Dus, wat is het verschil? Marge is lager waardoor degene die de arbeid verricht (potentieel) meer ontvangt. Dat gaat echter niet over werkgelegenheid maar over de financien, volgens mij de primaire reden om te gaan freelancen. Een ander onderwerp dus.

De basissalarissen die de detacheringsbureau's aanbieden, zijn deze afhankelijk van het feit of je aan het werk bent of op de bank zit? M.a.w. het salaris dat ze bieden, is dat zeker?

De bonussen voor hogere targets zijn uiteraard wel afhankelijk van hoeveel uren je op jaarbasis hebt gewerkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-17T10:44:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.