Cijfers AMD verrassen vriend en vijand

AMD onthulde gisteren een verrassende 65,1 miljoen dollar winst op een omzet van 968,7 miljoen dollar voor zijn vierde kwartaal van 1999. De groei is te danken aan de gunstige verkoop van de snelle Athlon-processoren alsook van flash-geheugenchips en de oudere chipreeksen K6-2 en K6-3.

De K6-series blijken behoorlijk populair in de markt voor zogenoemde 'value'-PC's; goedkope, maar niet uitgeklede computers. De nieuwere Athlon-processor doet het goed, mede dankzij de kloksnelheidsrace met Intel, die AMD tot op heden lijkt te winnen.
Verder is de verkoop van geheugenchips gevoed door de toename aan mobiele apparatuur. Voor het komende eerste kwartaal verwacht AMD-president Jerry Sanders een lichte dip in de resultaten. Toch hebben de nu onthulde cijfers voor een jubelstemming rondom de chipfabrikant gezorgd. De resultaten laten zich omrekenen tot een winst van 43 dollarcent per aandeel, terwijl financiële analisten een voorzichtige 1 dollarcent hadden voorspeld.
AMD zelf was ook verrast; begin november sprak het bedrijf van een sterk vierde kwartaal met een omzet rond de achthonderd miljoen dollar. Om kiet te draaien, was er echter 850 miljoen dollar nodig, erkende AMD schoorvoetend.
Ondertussen zijn de jaarresultaten van het bedrijf minder gunstig. Van winst is vooralsnog geen sprake: het verlies bedroeg 88,9 miljoen dollar op een omzet van 2,86 miljard dollar. Toch is dit een verbetering ten opzichte van 1998, toen het verlies nog 104 miljoen dollar was en de omzet 2,5 miljard dollar bedroeg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-20T00:00:00.000Z Redactie Computable