Recordwinst Nokia bevestigt marktleiderschap

Als laatste van de 'Grote Drie' op de markt van mobiele telefoons presenteerde het Finse Nokia gisteren zijn jaarcijfers. Op alle markten waarin het bedrijf actief is, boekte het record-omzetten en -winsten.

De netto omzet steeg met 48 procent ten opzichte van 1998, tot ruim 19,7 miljard euro. De netto winst kwam uit op bijna 2,6 miljard euro, een stijging van 47 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Nokia verkocht in 1999 79 miljoen 'handsets'; twee keer zoveel als in 1998. Ter vergelijking: de andere twee leden van de 'Grote Drie', Motorola en Ericsson, verkochten in 1999 respectievelijk vijftig miljoen en 31 miljoen stuks - ofwel samen ongeveer evenveel als Nokia alleen. Met name in het vierde kwartaal kreeg de omzet van de Finse onderneming een enorme oppepper. Die is grotendeels te danken aan het 'Internet-model' 7110, waarvoor Nokia's concurrenten nog geen alternatief op de markt hebben weten te brengen.
De exceptioneel rooskleurige cijfers hebben het management van de onderneming doen besluiten om voor de vierde keer in de afgelopen vijf jaar de aandelen te splitsen. De prijs van de aandelen is sinds de laatste splitsing - een jaar geleden - meer dan verdubbeld. Deze keer wil het bedrijf een 'vier-voor-één-splitsing', ofwel vier nieuwe aandelen voor één oud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable