Winst Hewlett-Packard staat onder druk

boekte in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat liep tot eind januari, een bedrijfsresultaat van 794 miljoen dollar. In dezelfde periode een jaar geleden kwam het resultaat uit op 882 miljoen dollar, exclusief Agilent Technologies.

Dit bedrijfsonderdeel, dat test- en meetapparatuur maakt, werd afgelopen jaar verzelfstandigd. De kosten daarvan zijn in het genoemde resultaat over het jongste kwartaal niet inbegrepen.
De cijfers van HP waren iets beter dan financieel analisten verwachtten. Desondanks erkent de computer-, printer- en softwareproducent dat de winstgevendheid van de activiteiten onder druk staat. Als belangrijkste redenen daarvan noemt HP de sterke yen, de gestegen inkoopprijzen van chips en een stijging van het aandeel verkochte eenheden in de goedkopere marktsegmenten. De inkoopkosten van goederen stegen tot 71,5 procent van de netto omzet. Een jaar geleden was dat nog 69,1 procent. Verder staan de marges op de duurdere PC's en servers voor bedrijven onder druk. HP verhoogde mede daarom zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling voor onder meer de Unix IA-64.
Het bedrijf, gevestigd in Palo Alto, Californië, boekte in het laatste kwartaal een omzet van 11,67 miljard dollar, 14 procent meer dan een jaar geleden. Van de omzetgroei was 4 procent autonoom. HP-topvrouw Carly Fiorina stelt in een toelichting dat de groei vooral te danken is aan de sterk stijgende verkoop van thuiscomputers, notebooks en goedkope Unix-servers. HP zette tijdens het kwartaal anderhalf miljoen consumenten-PC's in de markt, bijna het dubbele van de aantallen van een jaar geleden. De verkoop van notebooks ging 140 procent omhoog. De groei van het aantal afgezette Unix-servers ging die van de markt 'makkelijk' te boven. Minder voorspoedig verliep de verkoop van Unix-servers uit het middensegment.
HP heeft volgens Fiorina echter 'duidelijk de weg naar boven te pakken', en is de 'vernieuwing van HP goed op weg'. "De vooruitgang bewijst dat we de juiste strategische keuzes maken. We sluiten meer en meer overeenkomsten, vooral in de Internet- en draadloze branche." Volgens Fiorina is HP "duidelijk de nummer één leverancier van technologie voor de consumentenmarkt." Het bedrijf boekte in deze sector een groei van meer dan dertig procent in omzet. Fiorina noemt met name de fors gestegen verkoop van inkjet-printers in Japan; die steeg in een jaar tijd tot bijna honderd miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable