Half miljard dollar voor Web-branche Europa

Leek Europa jarenlang ver achter te blijven bij de Verenigde Staten op het gebied van Internet, inmiddels is een indrukwekkende inhaalrace ingezet. Ook grote aanbieders van risicokapitaal is deze ontwikkeling niet ontgaan.

Daarom heeft Benchmark Capital een nieuw fonds opgezet dat zich uitsluitend richt op startende Europese Internet-bedrijven. Investeerders hebben het fonds inmiddels gevuld met ruim vijfhonderd miljoen dollar aan financiële middelen.
Het nieuwe fonds zal geleid worden vanuit een nieuw op te richten kantoor in Londen. De doelstelling is volgens topman Andy Rachleff bewust breed gehouden. Het is niet de bedoeling dat bepaalde regio's extra aandacht krijgen. Het bedrijf richt zich op wat het noemt 'great entrepreneurs', waar die zich ook in Europa mogen bevinden. De nadruk zal - net als bij de investeringen van Benchmark in Amerikaanse starters - komen te liggen op 'electronic commerce', producten of diensten die gericht zijn op de Internet-infrastructuur, netwerkproducten, halfgeleiders, Internet-hulpmiddelen voor consumenten en op draadloze toepassingen.
Benchmark Capital is vooral bekend van de investeringen die het bedrijf reeds in een vroegtijdig stadium deed in succesvolle Internet-bedrijven als Ariba, eBay en Webvan.
Het door Benchmark opgezette Europese fonds is een nieuw voorbeeld van de sterk groeiende activiteiten op het gebied van durfkapitaal in Europa. Volgens Pricewaterhouse Coopers hebben Europese aanbieders van risicokapitaal in 1998 voor een record bedrag van 14,5 miljard Euro aan investeringen gepleegd. Dat was een groei van 50 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoe groot dit bedrag in 1999 was, is nog niet bekend. Het onderzoek van Pricewaterhouse Coopers over vorig jaar is nog niet afgerond. De verwachting is dat alleen al aan Europese e-commercie bedrijven het afgelopen jaar risicodragend kapitaal ter waarde van tien miljard euro is verstrekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-09T00:00:00.000Z Redactie Computable