Rode cijfers Versatel loopt verder op

Versatel krijgt het Duitse bedrijf Komtel in handen. De aanbieder van spraak-, data- en Internet-diensten heeft met het elektriciteitsbedrijf Stadtwerke Flensburg en andere aandeelhouders van de netwerkoperator overeenstemming bereikt over de verwerving van een meerderheidsbelang.

Versatel leed in 1999 een verlies voor rente, belasting en afschrijving van 154,1 miljoen gulden, ruim honderd miljoen meer dan in 1998. De omzet groeide met 226 procent tot 129 miljoen gulden. Het bedrijf gaat nieuwe aandelen en obligaties uitgeven.
Komtel is een alternatieve operator van een glasvezelnet in Sleeswijk-Holstein en Hamburg. Het biedt toegang tot 1078 kilometer glasvezelnet. De onderneming boekte afgelopen jaar een omzet van 67,6 miljoen gulden. Komtel telt meer dan drieduizend zakelijke klanten en 38 duizend Internet-abonnees. Er werken 160 mensen.
Versatel breidt met de overname zijn potentieel bereikbare markt naar eigen zeggen uit met 4,5 miljoen aansluitingen. Het is vooral uit op uitbreiding van zijn netwerk in het westelijk deel van Duitsland. Eind december nam Versatel voor 120 miljoen euro VEW Telnet over van VEW Energie. Het verkreeg daarbij het recht gebruik te maken van het glasvezelnet van 1400 kilometer van VEW Energie in Noord-Rijn Westfalen.
Het verlies van Versatel in het vierde kwartaal van afgelopen jaar kwam uit op 53,5 miljoen gulden (voor rente, belasting en afschrijving). Een kwartaal eerder was dit 33,7 miljoen. Een aanzienlijk deel van het verlies schrijft Versatel op naam van de kosten die zijn gemaakt voor Zon, aanbieder van gratis Internet, met name voor publiciteit. De verkoop, algemene en administratieve kosten kwamen door de campagne in het vierde kwartaal (kosten 14,1 miljoen) uit op 63,5 miljoen gulden, ruim meer dan de inkomsten van 43,7 miljoen. Zon telt momenteel meer dan vierhonderdduizend registraties. De omzet in het vierde kwartaal was 50,9 miljoen gulden, 30 procent meer dan het derde kwartaal. Zonder de acquisitie van VEW Telnet zou de omzetgroei ruim 20 procent zijn geweest. De omzet van de Internet-ondernemingen van Versatel bedroeg in de laatste drie maanden van het jaar 4,1 miljoen gulden. Over heel 1999 was dat 8,9 miljoen.
De omzet uit data- en Internet-diensten maakte afgelopen jaar 36 procent uit van de omzet, tegenover 2 procent in 1998. Over het vierde kwartaal was de omzet uit data- en Internet-diensten 46,6 procent.
In België steeg de omzet in het vierde kwartaal naar 4,6 miljoen gulden. Over het hele jaar werd negen miljoen gulden omgezet. Versatel wist zijn zakelijke klantenbestand van het derde op het vierde kwartaal te vergroten van twintig- naar dertigduizend.
Op Versatels netwerk zijn momenteel 175 gebouwen aangesloten. De link naar 97 van die gebouwen is door VEW Telnet voor de overname gelegd. In totaal dertien bedrijvenparken zijn op het net van Versatel aangesloten. Aan de aansluiting van nog eens vijftien bedrijvencomplexen wordt gewerkt.
Versatel rondde afgelopen jaar de eerste fase af van de aanleg van het 'Overlay' Netwerk, bestaande uit twee STM-64 en twee STM-16 glasvezelringen van ongeveer veertienhonderd kilometer. Daarmee zijn volgens het bedrijf bijna tweehonderdduizend ondernemingen te ontsluiten.
In 1999 wist Versatel 1,4 miljard euro uit de kapitaalmarkt te halen. Achthonderd miljoen daarvan was in de vorm van aandelen en converteerbare obligaties. Het bedrijf gaat nieuwe aandelen uitgeven. Het verwacht met de emissie 1,1 miljard euro binnen te halen. De emissie zal bestaan uit gewone aandelen voor ongeveer vijfhonderd miljoen euro, senior converteerbare obligaties voor miljoen euro en senior obligaties voor eveneens driehonderd miljoen euro. De aandelen worden onderhands bij institutionele beleggers geplaatst. De helft van de gewone aandelen gaat naar bestaande aandeelhouders.
Versatel rekent op bruto opbrengsten uit de uitgifte van 850 miljoen euro. Het zal dit geld aanwenden voor de uitbreiding van het netwerk en de versnelde implementatie van DSL, aan nieuwe initiatieven op het gebied van Internet en mobiele telefonie, en voor algemene doeleinden en acquisities.
Op 21 maart komen op de Amsterdamse beurs ook opties op het aandeel Versatel in de handel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-16T00:00:00.000Z Redactie Computable