Simac verliest onverwacht 89 miljoen gulden

Simac Techniek heeft onverwachts een nettoverlies geleden van liefst 89 miljoen gulden. Met systeemintegratie en industriële automatisering werd onvoldoende verdiend om de enorme afschrijvingen op de goodwill van overgenomen bedrijven te kunnen compenseren.

De afschrijvingen op de goodwill blijken liefst 44 miljoen gulden hoger te zijn uitgevallen dan was voorzien. In totaal moet het bedrijf 62 miljoen gulden aan goodwill afboeken. Alle pijn is nu in een keer genomen.
De verliezen zijn een gevolg van een te sterke expansie. Begin vorig jaar werd al duidelijk dat Simac een aantal acquisities had gedaan die als 'een kat in de zak kopen' te betitelen zijn. Door een weinig daadkrachtige leiding werd ook de integratie van deze nieuwe overnames een fiasco. Alles verliep halfslachtig, zo wordt ook ruiterlijk erkend.
Halverwege vorig jaar werd een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd. Later in het jaar bleek een intensivering hiervan noodzakelijk. Alle niet-kernactiviteiten werden afgestoten dan wel tot minderheidsdeelnemingen teruggebracht. Alleen Allied Data Technologies, ontstaan uit de fusie van modemfabrikanten Tron, Tornado en Bausch, is een 100 procent deelneming gebleven. De integratie wordt als uiterst moeizaam omschreven. Simac wil zich voortaan beperken tot systeemintegratie vanuit de netwerkkant, en industriële elektronica en automatisering.
De omzet steeg vorig jaar met 14 procent naar 660 miljoen gulden. In de tweede helft van 1999 waren de kernactiviteiten licht winstgevend, maar dan is de toename van de voorzieningen niet meegeteld. De herstructurering is inmiddels grotendeels voltooid en dit heeft geleid tot de gewenste kostenvermindering. Voor dit jaar wordt een geleidelijk herstel van de winstgevendheid verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-16T00:00:00.000Z Redactie Computable