Toshiba moet fors reserveren voor pensioenen

Toshiba schrijft 330 miljard yen, bijna zeven miljard gulden, af om tekorten in pensioenverplichtingen te dekken. Het bedrijf past hiermee in een lange lijst Japanse bedrijven die zich daartoe gedwongen voelden.

Na 1 april gaan andere boekhoudregels gelden, die meer openheid over de pensioenverplichtingen van bedrijven voorschrijven. De nieuwe regels schrijven ook voor dat tekorten binnen vijftien jaar worden opgelost.
Veel Japanse bedrijven staan voor grote verschillen tussen inkomsten en verplichtingen op pensioengebied. Beleggingen van de fondsen hebben het afgelopen jaar uitzonderlijk weinig rendement opgeleverd
"We willen de tekorten zo veel mogelijk dit jaar repareren, om de last niet op onze toekomstige resultaten te laten drukken", aldus een woordvoerder van Toshiba. Desondanks blijven er nog altijd tekorten van 85 miljard yen.
De winst van Toshiba staat verder onder druk door de ongunstige gang van zaken in de chipmarkt. Ook de uitgaven van consumenten aan Toshiba-producten stagneren. Samen met de pensioenverplichtingen ziet Toshiba zich daarom gedwongen een eenmalige last te nemen van 435 miljard yen. Daardoor zal het bedrijf in het lopende boekjaar 1999/2000 een verlies boeken van 250 miljard yen, veel meer dan de eerder aangekondigde 65 miljard yen. In het afgelopen boekjaar leed Toshiba een verlies van 15,5 miljard yen.
Volgens het bedrijf verbeterden de marktomstandigheden recent. Onder meer de prijzen van elektronische apparatuur, maar ook die van halfgeleiders en lcd's, bleven volgens Toshiba de afgelopen maanden stabiel, onder meer door een grote vraag naar draagbare telefoons en PC's. Een directeur van Toshiba meldde een waarschijnlijke winst uit de halfgeleideractiviteiten van 65 miljard yen volgend boekjaar, een grote verbetering ten opzichte van het verlies van 25 miljard yen waarop in het lopende boekjaar wordt gerekend.
De waarde van de aandelen Toshiba toont de afgelopen tijd progressie, na een dieptepunt van 632 yen per aandeel in oktober. Sindsdien liep de koers zo'n 40 procent op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Redactie Computable