Microsoft sleept Nasdaq in vrije val

De kleine opleving van de Nasdaq afgelopen vrijdag is van korte duur gebleken. Microsofts veroordeling voor overtreding van de antitrustwet drukte de Amerikaanse beurs voor technologiefondsen naar een puntenverlies van 349,15. De Nasdaq sloot uiteindelijk op 4224,25 punten, een val van 7,6 procent.

Het was al langer duidelijk dat de juridische perikelen rond Microsoft tot een flinke correctie in de waardering van het aandeel zouden leiden, maar de omvang van het verlies heeft toch menig analist verrast. Het aandeel Microsoft verloor op de dag van het oordeel maar liefst 15 procent van zijn beurswaarde en eindigde op 90,875 dollar.
Of Microsoft vandaag de kans krijgt zich te herstellen, is nog maar de vraag. De uitspraken van rechter Jackson in de al jarenlang slepende antitrustzaak rond Windows waren ongekend hard. Microsoft heeft volgens het oordeel van Jackson met zijn Internet-browser Explorer de concurrentie opzettelijk op een zijspoor gerangeerd. Bovendien plaatst de rechter vraagtekens bij de prijs van het besturingssysteem Windows, die kunstmatig hoog zou zijn gehouden. Microsoft heeft inmiddels in een reactie laten weten de juridische strijd met vertrouwen tegemoet te zien, maar de softwaregigant kan na de uitspraak van rechter Jackson vanuit verschillende hoeken hoge claims verwachten. Dat zal de waarde van het fonds geen goed doen. Datzelfde geldt overigens voor de waarde van topman Bill Gates, die het volk zoals vertrouwd vaderlijk toesprak. Hij raakte op de dag des oordeels in een klap 11,5 miljard dollar van zijn vermogen kwijt.
Hoe het aandeel Microsoft zich ook verder zal ontwikkelen, in ieder geval is het maandag wel heel duidelijk geworden welke doorslaggevende invloed de koers van de softwaregigant op de gehele Nasdaq heeft. Zelfs hier lijkt Microsoft een monopoliepositie in te nemen, of zoals een Wall Street-analist zegt: "Zonder Microsoft had er ook wel een koerscorrectie plaatsgevonden, maar nooit zo heftig." In het kielzog van Microsofts koersval, moesten ook succesnummers als eBay (terugval met 19 procent naar 143,25 punten) en Yahoo (min ruim elf punten naar 160,125 punten) flink inleveren. Lachende derde was de Dow-Jones index. Deze boekte een plus van ruim driehonderd punten, vooral dankzij de winsten van 'oude economie'-fondsen uit het bank- en verzekeringswezen. De Dow-Jones sloot op een mooie 11221,93 punten, ondanks het feit dat ook Microsoft daar aan genoteerd staat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-04T00:00:00.000Z Redactie Computable