AEX geplaagd door technologiefondsen

Ondanks een optimistische start van ruim 0,4 procent in de plus naar een stand van ruim 653 punten heeft de AEX toch behoorlijk last van de kwakkelende technologiefondsen.

In lijn met de ontwikkelingen op de Nasdaq verkeren ook de Nederlandse IT-fondsen vrijwel zonder uitzondering in mineurstemming. Philips opende vandaag 2,80 procent lager, KPN 2,75 procent en Versatel 1,95 procent. World Online deed het dit keer wat rustiger aan met het koersverlies, een dip van 0,80 procent naar 18,45 punten. Wellicht hebben de overname door World Online van e.Trade en de maatregel van de raad van commissarissen om topvrouw Nina Brink in een bijrol te plaatsen toch enige dempende werking op een verder verval van de koers gehad.
De afbraak van het aandeel World Online bereikte gisteren met een neerwaartse klap van 8 procent een hoogtepunt, vooral aangezwengeld door de officiële excuses van topvrouw Brink rond haar verkoop van WOL-aandelen. Om de financiële toekomst van zichzelf en van haar gezin in veilig vaarwater te manoeuvreren, verkocht zij in december 1999 een fiks pakket aandelen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Baystar Capital. Brink koos daarmee voor zekerheid, aldus haar verdediging in een uitgebreid schriftelijk statement. Inmiddels heeft Baystar de aandelen weer van de hand gedaan.
Hoe het ook zij, de ontwikkelingen rond World Online hebben het imago van 'nieuwe economie' introducees geen goed gedaan. De hooggespannen verwachtingen rond aanstaande introducties zijn door analisten inmiddels rigoureus bijgesteld. De enige die volop profiteren van de heersende malaise in de 'nieuwe economie' zijn de IT-fondsen uit de 'oude economie', zoals Getronics, dat bij de opening een plus noteerde van 3,20 procent - 'bewezen technologie, bewezen inhoud', aldus analisten - en de echte beursveteranen. ING opende 1,83 procent hoger, op de voet gevolgd door Heineken (plus 1,75 procent) en Unilever (plus 1,40 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-04T00:00:00.000Z Redactie Computable