Herstel Nasdaq na hachelijke beursdag

Wie als belegger de beursdag van gisteren zou hebben overgeslagen, zou zich heel wat stress hebben bespaard. De Nasdaq sloot slechts met een kleine 1,77 procent lager op 4148,90 punten.

Wat er aan vooraf ging was een beursdinsdag die zijn weerga niet kende. Opgestuwd door het ontwikkelingen rond Microsoft raakte de Nasdaq in een vrije val, die zelfs leek te eindigen in een puntenverlies van 574, een recorddip van 13 procent. Beurshandelaren beschreven de hectische dag als 'Turnaround Tuesday'.
Dat het nu allemaal weer koek en ei is met de Nasdaq, is een misverstand. In drie weken tijd - sinds het record van 10 maart - leverde de Amerikaanse beurs voor technologiefondsen maar liefst 18 procent in. Sommige analisten spreken van een 'gezonde correctie'. "Er is behoorlijk wat lucht uit de technologiefondsen gelopen, die de afgelopen maanden toch al erg overgewaardeerd waren." Anderen zien de klap van dinsdag als een eerste echt teken dat de euforie rond de IT-fondsen is omgeslagen in wantrouwen. Zij schrijven de getoonde veerkracht van de Nasdaq toe aan het gedrag van koopjesjagers, die de kwakkelende koers in de sloturen weer uit het diepe dal haalde.
Grote verliezers waren bij het slot van de beursdag niet te noteren, of het moet Microsoft zijn, dat 2,5 procent lager sloot op 88,56 dollar. Daartegenover stonden de stijgende koersen van Microsoft-concurrent VA Linux Systems, dat 1,1 procent won en sloot op 63 dollar, en Cisco Systems, dat met 0,3 procent steeg naar 73,125 dollar. Sterke steigers waren ook eBay, met ruim 23 dollar meer, en Yahoo, dat met bijna acht dollar steeg naar 168 dollar.
Anders dan op maandag raakte dit keer ook de Dow Jones geïnfecteerd door de malaise op de Nasdaq. Enkele uren voor beurssluiting bereikte de indicator een dieptepunt van 10717 punten. Maar ook de Dow herstelde zich. De beleggers konden uiteindelijk opgelucht ademhalen met een gering terreinverlies van 46,85 punten (min 0,42 procent), een slot van 11175,08 punten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-05T00:00:00.000Z Redactie Computable