Amsterdamse effectenbeurs in de min

De hevige koersschommelingen op de Amerikaanse Dow Jones en Nasdaq missen hun uitwerking op de Europese beurzen niet. Over heel Europa daalden de koersen gisteren enkele procenten. Ook de Amsterdamse effectenbeurs liep heeft gisteren rake klappen op. De AEX-index sloot met een verlies van ruim 15 punten op 640,57 punten (min 2,3 procent).

Vooral de Internet- en andere technologie-fondsen hadden het zwaar, met uitzondering van chipmachinemaker Asml. Met name de telecom- en kabelmaatschappijen deden het slecht. De koers van kabelbedrijf UPC bijvoorbeeld daalde met ruim 6 procent tot 41,50 euro. Telecombedrijf KPN zakte met ruim 7 procent tot 92,50 euro. KPN was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen.
Ook de koers van World Online stond opnieuw onder druk. Het bedrijf van Nina Brink bereikte rond het middaguur met 13,85 euro een absoluut dieptepunt sinds de beursintroductie (van 43 euro), nadat bekend werd dat beleggers het bedrijf met schadeclaims belagen. World Online steeg vervolgens weer tot zestien euro, een verlies van 8,5 procent.
Het lijkt erop dat World Online de gunst van de beleggers weet te herwinnen met positieve berichten. Gisteren meldde WOL dat het gaat samenwerken met iWeb.com. Dit bedrijf maakt iNotes, waarmee nieuws en advertenties kunnen worden verstuurd die zijn afgestemd op de persoonlijke interesses van gebruiker. De precieze aard van de samenwerking tussen WOL en iWeb zal nog nader worden bekendgemaakt.
Het is de vraag of WOL met dergelijk nieuws het negatieve sentiment jegens het bedrijf kan keren. Volgens oud-Philips topman en durfkapitaal-verstrekker Roel Pieper zal de mislukte beursgang van het bedrijf 'zijn weerslag krijgen op het hele Nederlandse bedrijfsleven'. Hij zegt dit in een column in hetFinancieele Dagblad van gisteren. "Jonge ondernemers die op zoek willen naar buitenlands kapitaal, moeten er niet van opkijken als Amerikaanse investeerders meewarig hun schouders ophalen zodra zij doorhebben dat de persoon in kwestie uit Nederland komt. Die mededeling alleen al is aanleiding om alarmfase één in werking te zetten."
"Ik ben boos, goed boos, en mijn woede richt zich linea recta op 'die zonderlinge mevrouw Brink'", aldus Pieper.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-06T00:00:00.000Z Redactie Computable