Wall Street: Nieuwe Economie slaat terug

De Amerikaanse effectenbeurzen vertoonden gisteren een wisselend beeld. De Dow Jones Industrial Index daalde vandaag 130,92 punten, ofwel 1,2 procent, tot een stand van 11.033,92 punten.

De Nasdaq steeg 20,45 punten, 0,49 procent, tot een eindstand van 4.169,34 punten, na heftige schommelingen. Dit alles betekent terreinwinst voor de Internet-bedrijven en andere ondernemingen uit de 'nieuwe economie' die op de Nasdaq zo ruim vertegenwoordigd zijn. Al staat de Nasdaq nog wel 17 procent lager dan tijdens het hoogterecord van vorige maand.
Beleggers kochten gisteren IT-gerelateerde aandelen, waaronder aandelen van Oracle Technologies, en verkochten weer andere, zoals van Microsoft.
Oracle steeg met 2,3125 dollar tot 78,250 dollar. De grootste database-software maker verdubbelde zijn kostenbesparingsdoel naar twee miljard dollar en vermeldde dat de fiscale omzet voor het vierde kwartaal een groei van 18 procent zal laten zien.
Microsoft daalde met 2,1875 tot 86,375 dollar. Dit nadat bekend was geworden dat de rechter in het proces van de staat tegen het bedrijf op 24 mei nadere uitspraken zal doen over eventuele strafmaatregelen.
Yahoo kwam als eerste Internet-bedrijf met kwartaalcijfers naar buiten. De markt had met spanning uitgezien naar deze cijfers en ze zullen vandaag hun uitwerking op de gang van zaken op de Amerikaanse beurzen niet missen. Verwacht word dat de cijfers van Yahoo enige stabiliteit zullen brengen op de Amerikaanse markten, want ze zijn in lijn met de verwachtingen. Het bedrijf maakte een verdrievoudiging van de omzet bekend, en een verdubbeling van de winst.
De omzet van Yahoo bedroeg over het eerste kwartaal 228,4 dollar, tegen 103,9 dollar over dezelfde periode in 1999. De winst voor bijzondere baten en lasten bedroeg 63,3 miljoen dollar, hetgeen overeenstemt met tien dollarcent per aandeel (was: 17,7 miljoen en drie dollarcent). De winst per aandeel was een dollarcent hoger dan analisten hadden verwacht.
De koers van het aandeel daalde licht in reactie op de kwartaalcijfers, met 1,8125 dollar tot 165,5625 dollar. Onduidelijk is of beleggers betere resultaten hadden verwacht van het bedrijf of dat de daling de algehele nervositeit van de markt weerspiegelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-06T00:00:00.000Z Redactie Computable