Brink verdient flink aan Baystar-deal

Zakenvrouw Nina Brink, die wordt gewraakt omdat ze aandelen in World Online al voor de beursgang voor 200 miljoen gulden heeft verkocht, kan aan die deal nog eens tientallen miljoenen guldens overhouden.

Bij de verkoop aan de Amerikaanse investeringsgroep Baystar is namelijk afgesproken dat ze de helft van de winst krijgt die Baystar incasseert wanneer het de nog resterende 8,8 miljoen aandelen in het Internet-bedrijf verkoopt.
Bij de verkoop is afgesproken dat Brink pas gaat meedelen in de winst wanneer Baystar voor 81 miljoen dollar aandelen heeft verkocht. Op de eerste dag gingen al 1,2 miljoen van de tien miljoen van Brink gekochte aandelen over de toonbank, hetgeen minstens de emissiekoers heeft opgeleverd: 50 miljoen dollar. Brink gaat dus al snel meedelen wanneer Baystar nog meer WOL-aandelen gaat verkopen. Dat gebeurt overigens pas op zijn vroegst op 15 september. Op verzoek van Brink heeft Baystar zich verplicht de aandelen ministens tot die dag aan te houden. Bij de verkoop had Baystar zich niet aan een 'lock up' gebonden, hetgeen volgens de eind vorig jaar van kracht geworden nieuwe beursregels ook niet meer hoefde.
Als de resterende WOL-aandelen van Baystar voor gemiddeld 20 euro van de hand gaan, incasseert Brink nog eens ruim boven de honderd miljoen gulden. Het moet wel heel érg slecht gaan met World Online, wil Brink na 15 september niets meer vangen. Pas wanneer de koers onder de zes dollar zakt, houdt Brink aan haar aanspraken bij Baystar niets over. Zes dollar is namelijk de koers waarvoor Baystar de aandelen van Brink heeft gekocht. Worden ze voor dat bedrag weer doorverkocht, dan is er geen (koers)winst en krijgt Brink niets.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-07T00:00:00.000Z Redactie Computable