Motorola ziet kwartaalwinst fors stijgen

Elektronicagigant Motorola heeft de winst over het eerste kwartaal met 144 procent zien stijgen. De rooskleurige cijfers zijn het gevolg van de oplevende verkoop van halfgeleiders, die de tegenvallende verkoop van mobiele telefoons meer dan goed maakte.

Motorola meldt een resultaat van 449 miljoen dollar, ofwel 0,59 dollar per aandeel, over de afgelopen drie maanden. Daarbij is de acquisitie van onder andere settop-producent General Instruments niet inbegrepen. In het voorlaatste kwartaal eindigde Motorola nog op een teleurstellende winst van 184 miljoen dollar, of 0,26 dollar per aandeel. Ook de omzet nam in het laatste kwartaal fors toe, van 7,3 miljard dollar naar 8,8 miljard. Motorola voldeed hiermee aan de positieve verwachtingen van financieel analisten.
Het was vooral de divisie halfgeleiders die voor positieve berichten zorgde. De verkoop nam met 24 procent toe naar 1,9 miljard dollar, met een rijkelijk gevulde orderportefeuille van twee miljard dollar. Volgens de onderneming is dit met name te danken aan de toenemende vraag in zowel Europa als de Verenigde Staten. Ook de verkoop van mobiele telefoons steeg met 24 procent naar een omzet van 3,2 miljard dollar. Maar Motorola heeft hier te kampen met een tegenvallende winstmarges, als gevolg van de vraag naar goedkopere mobiele telefoons van service-aanbieders, die in toenemende mate prepaid-abonnementen aanbieden aan hun klanten. Bovendien heeft het bedrijf te maken met toenemende kosten voor componenten en een hogere besteding aan onderzoek en ontwikkeling en reclamecampagnes. Daardoor bleef de winst op 49 miljoen dollar steken, in vergelijking met 83 miljoen dollar aan het eind van het vorige kwartaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-11T00:00:00.000Z Redactie Computable