Greenspan: hightech-aandelen overgewaardeerd

De markt is op zoek naar de juiste prijs voor technologie-aandelen. Dat verklaart volgens voorzitter Alan Greenspan van de FED (Federal Reserve) de heftige koersbewegingen op de Nasdaq, de Amerikaanse technologie-aandelenbeurs.

Greenspan heeft herhaaldelijk gezegd dat de koersen van met name technologie-aandelen volgens hem veel te hoog zijn. Hij onderstreepte dat standpunt gisteren nog eens tijdens een bijeenkomst met Amerikaanse senatoren.
De opperbankier wees erop dat de winst/koers-verhouding van de technologiebedrijven in geen enkele verhouding staan tot die van de traditionele concerns. Traditionele beursgenoteerde ondernemingen laten als regel mooie winst- en omzetcijfers zien, terwijl veel bedrijven die aan de Nasdaq staan genoteerd vooral rode cijfers schrijven. Daar staat tegenover dat veel beleggers hoge verwachtingen hebben van deze bedrijven en de huidige rode cijfers als aanloopverliezen zien. "Ik heb het gevoel dat de markten op zoek zijn naar de juiste balans tussen beide sectoren", aldus Greenspan. Hij voegde er overigens onmiddellijk aan toe dat hij in elk geval niet kan aangeven wat de juiste prijsniveaus zijn.
Greenspan ontkende ten stelligste dat de recente renteverhoging van de FED de oorzaak zou zijn van de dramatische verliezen op de Nasdaq. Analisten hebben erop gewezen dat veelhightech bedrijven tot over hun oren in de schulden zitten, en dat voor hen een renteverhoging zwaar aantikt. Dit betekent immers dat ze meer geld moeten betalen aan de banken over het geld dat ze geleend hebben of nog moeten gaan lenen. Het beleggersbladBarron's concludeerde onlangs na een eigen onderzoek dat veel IT-bedrijven bijna door hun contanten heen zijn, en dus geld moeten gaan lenen om alleen al de salarissen van hun medewerkers te kunnen betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable