AEX opent vandaag met zwaar verlies

Ook de Amsterdamse beurs heeft zich niet kunnen onttrekken aan de wereldwijde malaise bij de technologiefondsen. De AEX kelderde naar een openingskoers van 624,65, bijna 25 punten lager dan het slot van vrijdag.

Absolute diepterecords werden gescoord door Cap Gemini (min 17,03 procent), UPC (min 4,0 procent) en World Online, dat maar liefst 15,20 procent inleverde en opende op 14,15 euro. Ook gevestigde technologiefondsen als Philips (min 2,98 procent) en KPN (min 6,40 procent) liepen rake klappen op.
Eind vorige week viel het Damrak ook al fors terug. De AEX-index sloot 9,72 punten lager en kwam uit op 650,54, een verlies van 1,47 procent. Oorzaak waren de tegenvallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten en herhaalde koersdalingen op de Nasdaq. Grootste verliezers waren Asml, dat 13 procent inleverde, Getronics, met een terugval van 7,1 procent, KPN (min 3,5 procent) en Baan (min 4,4 procent). Ook de uitgevers met een hoog Internet-gehalte kregen tikken. Zo moest VNU 5 procent inleveren.
Beursdirecteur G. Möller verklaarde tijdens het weekeinde nog dat bij de opening van de AEX op maandag "dramatische beelden ons bespaard zullen blijven". Möller baseerde dit onder andere op het feit dat de Amsterdamse beurs afgelopen vrijdag al fors inleverde, en dat technologiefondsen als UPC en Versatel al een belangrijk deel van hun waarde zijn kwijtgeraakt. Kortom, veel verder inzakken kunnen ze eigenlijk niet. President Wellink van de Nederlandsche Bank noemde de zware koersval van de afgelopen dagen 'een gezonde correctie'. "De stijging van de IT-fondsen was nauwelijks nog gerechtvaardigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-17T00:00:00.000Z Redactie Computable