Wall Street in de min door IBM en Intel

De Amerikaanse markt stond woensdag onder druk door ondermaatse kwartaalcijfers van onder andere Intel en IBM. Ook speelde de bekendmaking mee dat het Amerikaanse handelstekort over de maand februari gestegen is tot een record van $ 29.2 miljard, waardoor de druk op de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de rente te verhogen, toeneemt.

De Dow Jones Industrial daalde 92.46 punten, ofwel 0.9 procent, tot 10,647.96 punten. De Nasdaq daalde 87.19 punten (-2.3 procent), na eerder op de dag een winst van 1.5% te behalen, om op een eindstand van 3706.38 punten te belanden.
Zowel IBM als Intel rapporteerde beter dan verwachte kwartaalresultaten. Bij IBM liet de omzet echter een daling zien, wat het aandeel deed dalen. Bij Intel werd de daling veroorzaakt door de waarschuwing dat de omzet in het tweede kwartaal niet zal toenemen. De onderneming heeft moeite om aan de grote vraag naar chips te voldoen en probeert de leveringen te verbeteren.
Softwarehuis Microsoft moest ook terug. Het bedrijf presenteerde woensdag een handcomputer met eigen software, waarmee de concurrentieslag met Palm moet worden uitgevochten. Beleggers hadden er schijnbaar weinig vertrouwen in, want een aandeel Microsoft daalde 2,3 procent tot bijna 79 dollar.
Apple Computer presenteerde dinsdag na sluiting van de handel de cijfers over het tweede kwartaal van het lopende boekjaar. De winst voor bijzondere posten kwam uit op USD 0,88, waar analisten een winst per aandeel van USD 0,81 hadden verwacht. De computerproducent kondigde verder een twee voor één aandelensplitsing aan. Het aandeel Apple sloot woensdag 4,5% lager op USD 121-1/8.
Ook veel Internet-fondsen verloren terrein. Grootste verliezer was Insweb Corp. Deze online verzekeringsagent daalde met $ 3-1/4 to t $ 2-11/16 nadat het bekend moest maken dat het de State Farm Insurance als klant is kwijtgeraakt. Insweb liet weten dat het naar aanleiding hiervan lagere winstcijfers verwacht. Ook zal het bedrijf 10% van zijn personeel moeten ontslaan.
Met dalingen van de Dow Jones en de Nasdaq kwam er een einde aan de run op de technologie-aandelen die de afgelopen dagen heeft gezorgd voor een opwaartse impulsen op Wall Street.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-20T00:00:00.000Z Redactie Computable