Beursgang Newconomy stemt tot tevredenheid

Maurice de Hond is 'niet ontevreden' over de eerste beursdag van zijn geesteskind Newconomy. Na een rustige dag sloot het aandeel tien eurocent hoger dan de emissiekoers van 10,50 euro. "Maar we zijn ook niet voor mensen die even snel winst willen pakken. We richten ons op mensen die voor de lange termijn willen investeren", aldus De Hond.

De beursintroductie verliep geheel anders dan die van World Online een dikke maand geleden. Toen bestormden cameraploegen en fotografen Nina Brink, die haar Internet-bedrijf naar de beurs bracht en daarmee een hype van ongekende omvang ontketende. De enorme afgang die World Online daarna doormaakte, was voor De Hond reden om de kort daarop geplande beursgang van zijn participatiemaatschappij Newconomy uit te stellen en het bedrijf ruim een kwart goedkoper te maken voor de beleggers.
Echt warm liepen de beleggers niet voor de 6,2 miljoen aandelen, waarschijnlijk mede door de perikelen van de laatste dagen. Zaterdag zaaiden een paar grote aandeelhouders in De Telegraaf twijfel over het voorzitterschap van De Hond en de in november met ruzie vertrokken mede-oprichter Mossel van Newconomy liet vervolgens weten dat hij alsnog tussen de 30 en 40 miljoen gulden van het bedrijf wil hebben. Het fonds schommelde na een eerste notering rond het middaguur voortdurend heen en weer tussen de 10 en 10,50 euro. Een half uur voor sluiting van de beurs stond het op 10 euro, om daarna toch met een minimale winst te eindigen. Volgens een beursanalist door steunaankopen van de begeleidende bank ABN-Amro. De bank zelf wilde daar niet op ingaan. Wel was van meet af aan duidelijk dat de bank zich na het debacle met World Online geen tweede misser van formaat op rij kon veroorloven.
Met de beursgang heeft Newconomy gisteren ongeveer 145 miljoen gulden opgehaald, een kleine 70 miljoen gulden minder dan waarop in eerste instantie werd gemikt. Newconomy wil het binnengenkomen geld investeren in nieuwe Internet-bedrijven. Blijkt de komende weken veel belangstelling voor Newconomy, dan kunnen er via de zogeheten greenshoe-optie nog ongeveer 700.000 extra aandelen worden geplaatst, wat tegen de slotkoers van gisteren ruim 15 miljoen gulden zou opleveren. Op basis van de eerste slotkoers is het bedrijf ruim 600 miljoen gulden waard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Redactie Computable