France Télécom brengt Wanadoo naar beurs

France Télécom wil haar Internetprovider Wanadoo, dat ook in Nederland gratis toegang biedt, ergens tussen juni en september naar de beurs brengen. Het precieze tijdstip zal afhangen van de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen.

Wanadoo is de grootste Franse Internetprovider en analisten schatten de waarde op rond de 11 miljard euro (24 miljard gulden). Als Wanadoo naar de beurs gaat, wordt France Telecom na Telefonica en Deutsche Telekom de derde grote Europese telefoonmaatschappij die zijn Internetdochter verzelfstandigt. Daarnaast kondigde de Franse maatschappij gisteren aan dat het in de race voor de Britse Internetprovider Orange. Ook het Spaanse Telefonica heeft een oogje op het bedrijf.
Vooral de onverwacht goed geslaagde beursgang van T-Online maandag heeft de verwachtingen voor Wanadoo flink opgeschroefd. Maar tegelijkertijd heeft T-Online duidelijk gemaakt dat het op dit moment kan vriezen en dooien. Toen Deutsche Telekom de beursgang aankondigde, werd de waarde van T-Online geschat op ongeveer 50 euro per aandeel. Na de eerste klappen op de technologiebeurzen verlaagde Deutsche Telekom de uitgiftekoers in eerste instantie tot 32 euro. Na de dramatische dagen voor het afgelopen weekeinde besloot Deutsche Telekom het zekere voor het onzekere te nemen en nog verder terug te gaan naar 27 euro. Daarmee verdiende de Duitse telecomgigant met de beursgang uiteindelijk amper de helft van wat ze aanvankelijk in gedachten had.
Achteraf had Deutsche Telekom gemakkelijk aan die 32 euro kunnen vasthouden, want aan het einde van de eerste handelsdag sloot het aandeel op ruim 37 euro, 38 procent boven de uitgiftekoers.
Met die 27 euro betaalden de beleggers 5600 euro (ruim 12.000 gulden) per klant van T-Online, terwijl bij de aanvankelijke uitgiftekoers van 50 euro ieder van de 5,3 miljoen abonnees goed zou zijn geweest voor 9000 euro (bijna 20.000 gulden). Omgerekend naar Wanadoo zou het Franse bedrijf tussen de 6,7 en 10,8 miljard euro moeten opbrengen. Wanadoo heeft momenteel 1,2 miljoen klanten, maar verwacht er aan het einde van het jaar twee miljoen te hebben. Frankrijk heeft nog een achterstand bij het Internetgebruik. Ruim 8 procent van de Fransen heeft een Internetaansluiting, tegen 16 procent van de Duitsers en 26 procent van de Britten. Dat is ook een van de redenen waarom France Télécom met Wanadoo al de grens is overgegaan en Internet aanbiedt in België en Nederland. Daar heeft het een geschat marktaandeel van ongeveer 15 procent.
In Italië en Spanje heeft France Télécom een paar kleine providers opgekocht en vorige maand nam het bedrijf een belang van 28,5 procent in het Duitse MobilCom, dat Freenet exploiteert. Freenet, de derde Duitse Internetprovider, komt binnenkort ook naar Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Redactie Computable