VS-beurzen lager door bange beleggers

Zowel de Dow Jones als de Nasdaq zijn gisteren gedaald. De Dow ging 1,61 procent of 179,32 punten omlaag op 10.945,50 en Nasdaq sloot 2,19 procent lager op 3630,09 punten.

De dalingen komen na grote stijgingen op dinsdag. De grote technologiefondsen, die dinsdag nog de gangmakers waren, waren flauw. Intel ging 3,35 procent achteruit en IBM verloor 1,5 procent. Microsoft ging ook omlaag, met 2 procent, maar dat bedrijf staat de hele week al in de min nu opsplitsing op last van de rechter dreigt. Ook veel middelgrote hightechfondsen moesten inleveren.
Onder de traditionele fondsen waren eveneens veel verliezers. Minnesota Mining and Manufacturing verloor voor de tweede dag op rij, dit keer 5,2 procent, omdat er ondanks goede kwartaalcijfers geen verbeterde winstverwachting over het hele jaar is afgegeven.
Winstwaarschuwingen van dinsdag werkten nog steeds na bij Du Pont en bij Procter & Gamble. De chemiereus verloor 5,1 procent en de fabrikant van consumentenproducten ging 5,25 procent achteruit. Procter & Gamble, Minnesota Mining en Du Pont trokken met dalingen van rond de 6% trokken ze een zware wissel op de Dow Jones-index.
Analisten denken dat de koersdalingen te wijten zijn aan beleggers die verkochten in afwachting van twee economische indicatoren. Vandaag worden de laatste cijfers bekendgemaakt met betrekking tot arbeidskosten en economische groei. Deze kunnen wijzen op een oplopende inflatie en een hogere rente.
Ook de kwartaalcijfers spelen dezer dagen mee. Voorlopig vallen deze niet tegen. Ongeveer 73% van de bedrijven uit de zogeheten Standard & Poor 500-index hebben hun resultaten bekendgemaakt. De gemiddelde groei van de nettowinst bedroeg 24%, terwijl gerekend was op 23,2%. Vooral de technologiefondsen hebben boven verwachting gepresteerd.
Een van de grotere technologiefondsen die gisteren nabeurs met cijfers kwam, was cd- en boekenverkoper op Internet Amazon.com. Analisten waren uitgegaan van een verlies (excl. kosten met betrekking tot overnames) van $ 36,4 mln. Amazon heeft bijna 50% verloren ten opzichte van het hoogtepunt in december. Maar de afgelopen twee dagen ging de koers omhoog, omdat de concurrenten Ebay en Priceline.com de afgelopen dagen goede cijfers hebben laten zien. Gisteren steeg de koers van Amazon licht.
Een andere opvallende stijger was Drkoop.com. Dit bedrijf verkeert al enige tijd in liquiditeitsproblemen. Gisteren werd echter bekend dat de financiële nood gelenigd is, dankzij een samenwerkingsovereenkomst met AOL.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable