GSM-veiling blijkt een miljardendans

Met de veiling van vijf licenties voor mobiele telefonie heeft de Britse overheid het ongekende bedrag van 22,5 miljard pond sterling (85 miljard gulden) binnengehaald. Gisteren kwam aan de miljardendans, waar dertien telecombedrijven aan waren begonnen, een einde.

Door tegen elkaar op te bieden hebben de concerns het uiteindelijke totaalbedrag opgejaagd.
Het einde van de veiling kwam nadat NTL Mobile, een combinatie van het Amerikaans-Britse NTL en France Telecom, zich terugtrok en er nog vijf bedrijven over waren voor de vijf licenties. Andere gegadigden, waaronder giganten als het Spaanse Telefónica en het Amerikaanse MCI Worldcom, hadden al eerder het bijltje erbij neergelegd. De winnaars zijn Vodafone, Orange, British Telecom en One2One uit Groot-Brittannië plus het Canadese Telesystem International Wireless (TIW). Vanaf begin maart konden de geïnteresseerden vijfmaal per dag een bod uitbrengen.
Orange is met zijn nieuwe licentie een nog begeerlijker partner geworden. Deze onderneming is eigendom van het Duitse Mannesmann, dat onlangs werd overgenomen door Vodafone. Vodafone moet gezien de concurrentieverhoudingen Orange verkopen. Het bedrijf kan een prooi worden van France Telecom, dat zo via een omweg toch aan de slag zou kunnen in de Britse mobiele telefonie. Orange geniet ook de belangstelling van onder meer KPN en MCI Worldcom.
Later dit jaar worden ook elders in Europa licenties voor de zogeheten derde generatie mobiele telefonie (met onder meer draadloos Internet) geveild. De grootste veiling vindt plaats in Duitsland, waar een opbrengst wordt verwacht van ruim boven de honderd miljard gulden. Ook in Nederland worden nieuwe mobiele frequenties geveild. Het bieden daarop begint op 3 juli en moet op 7 augustus worden afgerond. KPN-Telecom en Telfort, dat onlangs geheel eigendom is geworden van British Telecom, zullen in elk geval de strijd aanbinden. Op de algemene aandeelhoudersvergadering gisteren maakte KNP-Telecom bekend dat het ook in Duitsland gaat meebieden. KPN heeft met het verwerven van een meerderheidsbelang in het Duitse bedrijf E-plus al een sterke positie op de Duitse markt. Volgende week brengt het concern zijn dochter KPN-Mobile naar de beurs. Dat is ook nodig om de aankoop van E-plus te financieren.
Verder wil KPN de opbrengsten van de beursgang gebruiken voor nieuwe aankopenen activiteiten.
Het ministerie van verkeer en waterstaat wil de komende anderhalf jaar ook nog veilingen organiseren voor Wireless Local Loop (WLL), digitale televisie (DVBT) en analoge FM-frequenties (Zero Base). Hoeveel het ministerie denkt binnen te halen met de veiling van de IMT-2000/UMTS-frequenties, kon een woordvoerder gisteren niet zeggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable