Rentevrees domineert wederom Nasdaq

Het koersverloop op de Nasdaq blijft grillig. Na een eerder herstel deze week verloor de schermenbeurs ruim 78 punten en daalde ze naar 3707,30 punten. Belangrijkste oorzaak? Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank de rente met meer dan een kwart procent zal verhogen.

Een renteverhoging heeft een drukkend effect op consumentenuitgaven en investeringen, en daarmee op de winsten van de bedrijven. Bovendien, hoe hoger de rente, hoe minder er geleend wordt. Het zijn dit soort factoren die een afschrikkend effect hebben op het vertrouwen van de beleggers. Een marktanalist verklaarde tegenover persbureau Bloomburg dat de Federale bank het als zijn missie beschouwt om de sterke Amerikaanse economie af te remmen. "Dat heeft op dit moment een erg negatief effect op het algemene marktsentiment."
De technologiefondsen op de Nasdaq kregen dus, net als de Dow Jones, te maken met een terugval. Vooral het aandeel Novell moest het ontgelden, nadat deze producent van netwerksoftware tegenvallende resultaten meldde. De winst over het eerste kwartaal bedroeg slechts de helft van wat analisten eerder hadden voorspeld. De koers van Novell kelderde met ruim zes dollar naar tien dollar. Over dit jaar heeft Novell al 70 procent van zijn beurswaarde verloren. Ook de zwaargewichten onder de technologiefondsen, zoals Cisco en Intel, moesten terrein prijsgeven. Cisco verloor bijna twee dollar en eindigde op ruim 66 dollar. Intel zag zijn koers met ruim twee dollar terugvallen naar ruim 119 dollar. Microsoft mocht als een van de weinige een plusje aantekenen. Het softwareconcern boekte een winstje van 0,98 procent en belandde op zeventig dollar. Kennelijk zijn de beleggers de schrik over de dreigende opsplitsing van Microsoft alweer te boven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-04T00:00:00.000Z Redactie Computable