Alcatel draait mooi eerste kwartaal

De Franse telecommunicatiegigant Alcatel brengt later dit jaar een deel van het kabel- en componentenbedrijf naar de beurs. Het concern wil daarmee geld binnenhalen om een rol van betekenis te kunnen (blijven) spelen op de Europese markt.

Eerder deze week sloot het bedrijf al een overeenkomst met het Japanse Fujitsu om samen netwerken te ontwikkelen voor de derde-generatie mobiele telefoons. De verwachtingen daarvan zijn torenhoog gespannen.
Alcatel maakte de plannen voor de beursgang bekend bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. Na een verlies van achttien miljoen euro in het eerste kwartaal van 1999 maakte het bedrijf nu een winst bekend van 258 miljoen euro, terwijl de omzet steeg van 4,32 tot 6,13 miljard euro. Alcatel verwacht dit jaar uiteindelijk een winst te maken van rond de twee miljard euro.
Vorige week eindigde een veiling van de Britse Umts-frequenties in het gigantische bedrag van 38,6 miljard euro, een veelvoud van wat was verwacht. In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, worden deze frequenties voor 'derde-generatie GSM' de komende maanden geveild. Voor deze frequenties moeten nog complete nieuwe netwerken worden aangelegd voor vele miljarden guldens voordat, naar verwachting in 2002, de eerste GSM's met Internet, video en andere snufjes echt werken.
Alcatel en Fujitsu zijn relatief kleine spelers op de markt, die wordt gedomineerd door bedrijven als Nokia, Ericsson, Motorola en in iets mindere mate Lucent. Deze bedrijven hebben alle technologie in huis om zelf complete 3G-netwerken (derde-generatie) aan te leggen. Kleinere bedrijven als Alcatel en Siemens moeten het vooral hebben van joint-ventures om een rol van betekenis te kunnen spelen. Siemens werkt al samen met Fujitsu en NEC, en maakte eerder deze week ambitieuze plannen bekend. Samenwerking tussen Europese en Japanse bedrijven is volgens analisten vooral aantrekkelijk omdat die expertise kunnen uitwisselen over verschillende telefoonsystemen. Een bijkomend voordeel voor de Europese bedrijven is dat Japan waarschijnlijk als eerste de 3G-netwerken operabel heeft, zodat ze alvast kunnen leren van de eerste ervaringen in Japan. Dat is ook een van de redenen waarom KPN voor mobiele telefonie praat met NTT Docomo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-08T00:00:00.000Z Redactie Computable