AEX zet vrijdag opgaande lijn voort

Het Damrak is de beursdag positief begonnen. In de ochtend koerste de AEX rond de 662 punten. Gisteren sloot de Amsterdamse effectenbeurs al een fractie hoger op 658,83, een stijging van 0,2 procent. Veel handelaren waren uitgegaan van verlies, nadat Wall Street en de Nasdaq fors moesten inleveren.

Vooral de traditionele fondsen scoorden goed. Zo koerst Shell, dat volop profiteert van de hogere dollar, op een ruime 66 euro, een plus van 14 euro vergeleken met de 52 euro bijna twee maanden geleden. De resultaten van de technologiefondsen steken hier schril bij af. Getronics leverde bijvoorbeeld 3,2 procent in. De automatiseerder kon de beleggers niet bekoren met de verkoop van het Amerikaanse bedrijfsonderdeel Alliance Managed Services dat goed is voor 12 procent van de totaal omzet van Getronics in de Verenigde Staten. Ook UPC moest een diepe buiging maken. Het aandeel sloot op 35,90 euro, een verlies van 4,9 procent. UPC heeft bij de geplande overname van de Vlaamse kabelmaatschappij Telenet, concurrentie gekregen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Callahan Associates. De beleggers geven dit bedrijf kennelijk goede kansen. PinkRoccade leverde 6,40 euro in en sloot op 65,60 euro, ondanks de stijging van de nettowinst over het eerste kwartaal met 60 procent. De overname van GAK-dochter ASZ is hierin meegenomen. Het concern verwacht bovendien dat de groei van de nettowinst dit jaar nog verder zal toenemen. De overheid heeft inmiddels bekend gemaakt zijn aandeel van 74 procent in PinkRoccade te willen halveren.
Opvallende stijger op de beurs was het aandeel KLM dat 4,4 procent won en sloot op 21,20 euro. De luchtvaartmaatschappij stapt onder andere met British Airways in een Europees Internet-reisbureau. KLM hoopt daarmee te kunnen besparen op de kosten van onder meer agentschappen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable