Amerikaanse renteverhoging treft euro

De Newyorkse effectenbeurs heeft zich gisteren weinig aangetrokken van de renteverhoging van een half procent die FED-voorman Alan Greenspan twee uur voor sluiting van de beurs aankondigde.

De verhoging, die de inmiddels gloeiende Amerikaanse economie wat moet afkoelen, was verwacht. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq noteerden een winst van respectievelijk ruim 1 en ruim 3 procent.
De rente die commerciële banken elkaar in rekening brengen, defederal funds rate, steeg van 6 naar 6,5 procent. Het disconto, de rente die centrale banken commerciële banken berekenen, steeg van 5,5 naar 6 procent. Dat zijn de hoogste tarieven in negen jaar.
De beurs bleef kalm. Eerder op de avond had de bekendste analist op Wall Street, Abbey Joseph Cohen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, al zalvende woorden gesproken. Zij verwacht dat de grootste inflatiedruk achter de rug is. Bovendien denkt zij niet dat de FED de economische expansie in de VS in de weg zal staan.
Dat de euro niet beter wordt van de hoge Amerikaanse rente, mag duidelijk zijn. Dollars zijn immers nog aantrekkelijker geworden door de nu verder gestegen rente. De euro stonden gisteren trouwens toch onder druk vanwege de hardnekkige geruchten dat de Europese Centrale Bank wel degelijk probeert met steunaankopen de koers ten opzichte van de dollar op te krikken. ECB-voorzitter Duisenberg heeft steeds ontkend dat de bankiers in Frankfurt de euro met steunaankopen steunen. Maar volgens de gisteren gepubliceerde weekstaat zijn de buitenlandse reserves van de ECB in een week tijd met achthonderd miljoen euro afgenomen.
In New York noteerde de euro aan het einde van de handel 0,9012 dollar na een slot van 0,9035 dollar vijf uur eerder in Amsterdam. Daarmee komt de grens van 0,90 dollar weer in zicht, waar de euro onlangs nog even doorheen zakte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable