Fusie Duitse en Londense beurs tot iX nadert

De Raad van Toezicht van Deutsche Börse is onvoorwaardelijk akkoord met de fusie met de London Stock Exchange (LSE) tot iX. De aandeelhouders moeten in september nog het definitieve groene licht geven, maar voorzitter Rolf Breuer van de Raad zei gisteren dat de fusie voor eind dit jaar een feit is.

Hij stelde dat iX in elk geval de nummer één in Europa wordt.
Het hoofdkwartier van iX wordt in Londen gevestigd, maar het bestuur zal zowel in Frankfurt als Londen zetelen. Op iX kan in verschillende munteenheden gehandeld worden. Hiermee is een mogelijk probleem uit de wereld, omdat in Frankfurt in euro's wordt gehandeld, terwijl Groot-Brittannië nog altijd niet is toegetreden tot de Europese muntunie. De Britse regering werkt daar overigens wel naar toe.
Net als in Duitsland moeten de aandeelhouders van LSE nog instemmen. Een meerderheid van 75 procent is vereist, maar de laatste tijd uiten vooral kleine investeringsbanken twijfels. Zij vrezen dat de overgang op het Duitse handelssysteem geld gaat kosten. Ook in Duitsland was het tot op het laatst spannend of er witte rook zou komen. De betrouwbare reputatie van Duitsland op financieel gebied zou door de fusie in gevaar komen.
Met de fusie troeven de Duitse en Londense beurs de collega-beurzen in Amsterdam, Parijs en Brussel af. Die maakten iets eerder dan Frankfurt en Londen plannen bekend voor een samengaan.
Gisteren maakten ook twee andere beurzen, de Zwitsers SWX Swiss Exchange en het London Tradepoint Financial Networks, bekend dat ze willen fuseren tot een beurs voor Europese 'blue chip' bedrijven. De komende drie maanden zullen duidelijk moeten maken of en wanneer deze fusie zijn beslag krijgt. Met de fusie willen de twee beurzen voorkomen dat ze op grote achterstand komen in de huidige fusiegolf. "We zijn altijd gewend geweest in de locomotief te zitten en daar willen we blijven", aldus de Zwitserse woordvoerder Leo Hug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-24T00:00:00.000Z Redactie Computable