Koersdaling na winstwaarschuwing ATI

Het Canadese ATI, producent van grafische chips, moest gisteren een winstwaarschuwing uitgeven, waarop de aandelen ruim 40 procent omlaag doken. Het bedrijf verwacht over zijn derde kwartaal, dat eindigt op 31 mei, een verlies te moeten boeken in plaats van de verwachte winst.

Reden is het tekort aan andere chips, waardoor vooral kleinere fabrikanten minder grafische chips afnamen. Deze afnemers zorgen normaal gesproken voor bijna de helft van de omzet van ATI. Bovendien blijkt de Rage 128, die eind 1998 geïntroduceerd werd, niet zijn positie op de markt te hebben kunnen vasthouden tegenover de concurrentie. Daardoor was ATI gedwongen de chip goedkoper aan te bieden.
Het bedrijf gaf toe niet gerekend te hebben op een dergelijke vermindering van de afzet. Het tekort zal volgens deFinancial Tymes ook andere chipmakers beïnvloeden. Daarbij worden de namen genoemd van de grote concurrenten van ATI, zoals Nvidia. Dit effect zal waarschijnlijk zes maanden aanhouden. In juli komt de volgende ATI-chip, de Radeon, uit, terwijl er nog twee nieuwere generaties aangekondigd zijn voor levering binnen veertien maanden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.