Aandelenemissie Internet-firma's van de baan

Steeds meer Europese Internet-bedrijven besluiten geplande aandelenemissies uit te stellen of helemaal te schrappen. In totaal gaat het nu om twintig bedrijven sinds de koersval van de Nasdaq in maart.

Het Nederlandse Aeco, dochter van het op de Amsterdamse beurs genoteerde Toolex, maakte gisteren bekend af te zien van een geplande beursgang in Frankfurt.
Ook de Italiaanse Internet-aanbieder Tiscali heeft besloten om een aandelenemissie uit te stellen. Tiscali was van plan om tien miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Die zouden tegen de beurskoers van gisteren 440 miljoen euro hebben opgeleverd. Dat is 62 procent minder dan een emissie op 6 maart zou hebben opgebracht. Die dag bereikte het aandeel Tiscali een recordhoogte.
Tot slot heeft Opal Telecom, een Britse beheerder van telecommunicatie voor kleine en middelgrote bedrijven, gisteren een beursgang uitgesteld. Gepland was een emissie ter waarde van 134 miljoen euro aan aandelen. Wegens een gebrek aan belangstelling bij institutionele beleggers gaat deze voorlopig niet door.
Daarentegen meldde de Britse online bank Egg, dochter van verzekeraar Prudential, wel gewoon naar de Londense beurs te gaan. Prudential is van plan 25 procent van zijn aandelenbezit naar de markt te brengen.
Ook de Duitse online-aandelenhandelaar Comdirect gaat zoals gepland op 5 juni naar de beurs in Frankfurt. De aanbiedingsprijs is 25 tot 31 euro. Deze dochter van de Commerzbank werkt in geheel Europa en hoopt door de emissie 945 miljoen euro binnen te halen. Het moederbedrijf behoudt 59 procent van de aandelen. Naar verwachting zal er geen massale run van het publiek op de aandelen plaatsvinden; vooral grotere en institutionele beleggers zullen een belang nemen. Duitslands grootste Internet-aanbieder T-Online, zelf recent naar de beurs gegaan, heeft al aangekondigd een flink pakket te willen aanschaffen: 21 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-25T00:00:00.000Z Redactie Computable