NTT Docomo is hevig op overnamepad

Het Japanse NTT Docomo, dat onlangs een 15% belang nam in KPN Mobile voor 5 miljard euro en een 19% aandeel in het Hongkongse Hutchinson Telecom, is weer op overnamepad.

De grootste mobiele Japanner heeft aangekondigd, dat het 10-15% aandeel in de Amerikaanse mobiele operator Voicestream wil nemen. Hiermee hoopt Docomo toegang te krijgen tot de lucratieve markt in de VS en Washington DC regio met 2 miljoen klanten. De kosten hiervoor zullen 990 miljoen euro bedragen. Maar dat is nog niet alles, want Docomo is ook uit op een 10-20% aandeel in de grootste Zuid-Koreaanse telecomoperator SK Telecom. Dat betekent een investering van nog een bijna 5 miljard euro.
Docomo is de architect en verkoper van de i-mode technologie, dat Internet via de mobiele telefoon mogelijk maakt. Sinds de lancering afgelopen februari wierf het al 7 miljoen Japanse abonnees; ruim 20.000 aanmeldingen per dag. Wereldwijd verwacht Docomo, dat het aantal abonnees eind dit jaar zal zijn toegenomen tot 20 miljoen. Verder hangt de onderneming de eigen Japanse standaard voor mobiele telefonie Wcdma (meer bekend als Umts) aan, dat het samen met Nokia en Ericsson ontwikkelt.
Met al deze wereldwijde overnames hoopt de mobiele gigant eind dit jaar zijn verkopen met 11,5% te zien stijgen met een 22,6% stijging van de nettowinst. Over het afgelopen jaar bedroeg dit bijna 5 miljard euro. NTT Docomo heeft de potentie om heel groot te worden, maar analisten zijn afwachtend. Zij hebben weinig vertrouwen in het management op de buitenposten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-30T00:00:00.000Z Redactie Computable