Bolkestein wil BTW op verkopen via Internet

Europees commissaris Bolkestein (interne markt) wil dat er BTW wordt geheven op verkopen via Internet. Het gaat alleen om producten die elektronisch worden geleverd, zoals software en muziek.

Die worden in Bolkesteins plan beschouwd als diensten en niet als goederen. Producten als cd's en boeken die online worden besteld, vallen buiten het voorstel.
Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd. Bolkesteins plan wordt woensdag in de Europese Commissie besproken. Als die ermee instemt, wordt het voorgelegd aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement.
Tot dusver is er geen duidelijkheid hoe BTW moet worden toegepast bij aan- en verkopen via Internet, noch in nationaal noch in internationaal verband. Onlangs heeft Tweede Kamerlid Marijnissen (SP) een aantal vragen over dit onderwerp gesteld aan staatssecretaris Bos van Financiën. Marijnissen is van mening dat Internet-aankopen vrijgesteld moeten zijn van BTW. De antwoorden van Bos munten uit in vaagheid.
Bos verwijst onder meer naar de uitgangspunten in internationaal verband, namelijk dat heffing van BTW op leveringen of die nu via Internet of niet plaatsvinden fiscaal gelijk moeten worden behandeld. Over de wijze waarop belastingheffing feitelijk moet plaatsvinden, daarover wordt momenteel druk onderhandeld. Met andere woorden: van een echte visie op BTW-aspecten van Internet-aankopen is momenteel geen sprake.
Een duidelijke visie is wel nodig, omdat ondernemers die niet via Internet handelen een groot nadeel hebben als hun concurrenten producten zonder BTW-heffing kunnen aanbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.