Essent koopt aandelen Duits energiebedrijf

Essent, het grootste Nederlandse energiebedrijf, heeft een meerderheidsaandeel gekocht in het Duitse Stadtwerke Bremen (SWB). Daarmee heeft het in het noorden van het land gevestigde bedrijf een bruggenhoofd in de volledig geliberaliseerde Duitse energiemarkt.

SWB is actief in energie, water, telecommunicatie en afval. Het oud-nutsbedijf heeft een omzet van 1,8 miljard mark.
Volgens Essent is de aankoop slechts een eerste stap. Drie weken geleden liet Essent weten dat zij niet van plan is in handen te vallen van een van de Europese energiegiganten, maar via expansie in het buitenland groot genoeg te willen worden om zelfstandig te kunnen blijven voortbestaan. SWB levert energie en water 292.000 consumenten en ongeveer veertig duizend bedrijven. Verder is op kleine schaal actief in telecommunicatie met zesduizend telefoonklanten en tweeduizend Internetters.
Casema en Essent maakten gisteren ook bekend dat Casema het kabelnetwerk van Essent wil overnemen. Casema zou daarmee 2,8 miljoen kabelaansluitingen onder haar beheer krijgen en daarmee de huidige nummer één UPC (twee miljoen aansluitingen) ruimschoots achter zich laten. De precieze constructie is nog onduidelijk, omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) mogelijk dwars gaat liggen. Door de juiste constructie te kiezen, willen Casema en Essent problemen al bij voorbaat omzeilen. Het geld is geen probleem, omdat Casema eigendom is van France Telecom. Zo biedt Casema Internet via de kabel aan via Wanadoo, de Internet-onderneming van het Franse bedrijf. Mocht France Telecom, dat vorige week Orange kocht voor 95 miljard gulden, geen geld genoeg hebben, dan is een beursgang van Casema een mogelijkheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.