Wall Street iets lager door winstnemingen

De Dow Jones-index is gisteren 79 punten gedaald tot 10.735. Ook de technologie-beladen Nasdaq sloot de dag met een verlies af en verloor 65 punten tot 3.756. Belangrijkste oorzaak voor de dalingen was een afnemend vertrouwen in de Amerikaanse economie.

Vorige week bleek uit een reeks Amerikaanse economische macro-cijfers dat de groei afvlakt. Hoewel een lager groeitempo een minder agressief rentebeleid van de Fed (stelsel van centrale banken) kan betekenen, tast het mogelijk ook de bedrijfswinsten van bedrijven aan. Tegelijkertijd blijft hier en daar de angst voor renteverhogingen opspelen. De Fed heeft laten weten niet overtuigd te zijn dat de afvlakking van de economische groei doorzet, en sluit verdere renteverhogingen niet uit.
Gisteren daalden de koersen van veel financiële fondsen, terwijl ook een aantal retailers te kampen kreeg met een grote verkoopdruk. De winstnemingen troffen vooral de grote technologieleiders, die de afgelopen dagen veel terreinwinst hadden geboekt. Beleggers gingen vandaag op zoek naar kleinere technologie-fondsen, die nog niet hersteld zijn van de grote klappen. Opvallende stijger was Drkoop.com, een medisch Internetbedrijf dat in liquiditeitsproblemen verkeerde, maar nu een kapitaalinjectie krijgt van Webofcare.com.
Microsoft was een van de uitzonderingen op deze regel. Het aandeel sloot voor de vierde achtereenvolgende dag hoger, met ruim 4 procent op 69-5/8 dollar. Microsoft verwacht volgend jaar en de jaren daarna de verkopen met minstens 15 procent op te voeren. Het aandeel Dell Computer noteerde ook hoger: Dell eindigde met een koerswinst van 3,6 procent.
Intel kon niet meekomen in de koersstijging van beide bedrijven en daalde: met 3 dollar naar 129-9/16 dollar. Het concern maakte bekend dat de lancering van een processor, onder de naam Timna, uitgesteld zal worden tot volgend jaar. Aanvankelijk zou de chip in de tweede helft van dit jaar op de markt komen. Maandag maakte Intel-concurrent Advanced Micro Devices juist bekend deze week een snellere chip op de markt te brengen, onder de naam Thunderbird. AMD daalde met 7/16 dollar naar 90-11/16 dollar. Andere dalers waren gerenommeerde IT-bedrijven als Cisco, Amazon.com, eBay en Yahoo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable