Zweden verdient flink aan telecombedrijf

Het Zweedse staatstelecombedrijf Telia heeft de gang naar de beurs met succes gemaakt. Na een top van 93,50 kroon sloot het aandeel gisteren uiteindelijk op 88,50 kroon, ruim boven de uitgiftekoers van 85 kroon.

De beursgang van Telia was verreweg de grootste ooit in Scandinavië en de op twee na grootste in Europa. De verkoop van 30 procent van de aandelen levert de Zweedse schatkist 76,6 miljard kroon (20,3 miljard gulden) op. Daarvan gaat 63,8 miljard (16,9 miljard gulden) naar de staatskas en 12,8 miljard (3,4 miljard gulden) naar Telia. Stockholm wilde aanvankelijk slechts 20 procent van de aandelen verkopen, maar verhoogde dat tot 30 procent toen de inschrijving vier maal werd overtekend.
Kleine beleggers moesten voor minimaal 100 aandelen intekenen, maar dat bleek geen bezwaar. Ongeveer een miljoen van de 8,8 miljoen Zweden schreef zich in. ,,We hebben een echt volksaandeel gekregen'', concludeerde minister van economisch zaken Björn Rosengren.
De particuliere inschrijvers krijgen tot 400 aandelen alles toegewezen en daarboven een deel. Deze groep ontvangt in totaal 23 procent van de beschikbare aandelen. De overige 77 procent gaat naar institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Daarvan krijgen buitenlandse instellingen 40 procent. Op die manier blijft in elk geval in eerste instantie 70 procent van de uitgegeven aandelen in Zweedse handen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-14T00:00:00.000Z Redactie Computable