Sas Institute kondigt beursgang aan

Na 24 jaar gaat Sas Institute naar de beurs. De ontwikkelaar van crm-software (customer relationship management) en data-analyseprogrammatuur wil binnen twaalf tot achttien maanden een notering aan een Noord-Amerikaanse beurs, zo maakte oprichter en ceo Jim Goodnight bekend. Hij sprak op een gebruikersbijeenkomst in Dublin.

Sas, gevestigd in Cary (Noord-Carolina), heeft in de bijna kwart eeuw van zijn bestaan nooit een beroep gedaan op publieke financiering. De beursgang nu is volgens Goodnight bedoeld om verdere groei van het bedrijf mogelijk te maken. Sas zou binnen drie jaar de grens van twee miljard dollar omzet moeten slechten. Goldman Sachs gaat de beursgang begeleiden. Waarschijnlijk wordt Sas aan de Nasdaq genoteerd. Ook daarna blijft Goodnight het bedrijf leiden.
Sas kwam afgelopen jaar voor het eerst uit boven de één miljard dollar. Het bedrijf boekte in 1999 een omzetgroei van 17 procent. De winstmarge ligt op eenzelfde percentage. Sas is aanwezig in bijna zestig landen en biedt werk aan 6600 mensen. Binnen drie jaar moeten die aantallen verdubbeld zijn.
Vooruitlopend op de expansie die middels de beursgang mogelijk wordt, nam Sas onlangs software-ontwikkelaar Data Flux over. Dat bedrijf is actief in het 'opschonen' van adresbestanden en gegevens over huishoudens. Met de acquisitie rekent Sas er op zijn positie in met name de crm-markt te versterken.
Tevens maakte Sas bekend een strategische alliantie te sluiten met het Britse bedrijf Intrinsic, ontwikkelaar van software voor 'campagne beheer'. Defront-end programmatuur van Intrinsic en deback-end analyseprogramma's van Sas worden gekoppeld tot één systeem. Operationele- en analyse-gegevens zouden zo sneller te verwerken zijn. Volgens een Sas-woordvoerder begreep Intrinsic het belang van een dergelijke koppeling , beter dan grotere concurrenten als Prime Response en Exchange Applications. Sas nam een aandeel in Intrinsic, 'dat groot genoeg is om hen met ons te laten blijven samenwerken'.
Sas praat met bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van programmatuur voor het beheer van gegevens van een verkoopstaf, over een soortgelijke samenwerking. Beide disciplines vallen onder crm.
Verder kondigde Sas in Dublin aan te komen met het programma E-value. Dit crm-programma verzamelt en bewerkt gegevens van zakenpartners. Gebruikers kunnen daarmee profielen van zakenrelaties samenstellen, transacties archiveren en 'wat als'-scenario's. Ook zijn er koppelingen naar onder meer Dun and Bradstreet en Reuters, om bijvoorbeeld gegevens over kredietwaardigheid op te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-26T00:00:00.000Z Redactie Computable