Technologiefondsen in de plus op Damrak

De AEX-index noteerde woensdag aan het einde van de dag een stand van 684,88 punten, een winst van 2,88 punten ofwel 0,42 procent. De Midkap-index moest weer inleveren en sloot op een stand van 654,54 punten - een verlies van 5,72 punten ofwel 0,88 procent.

De technologiefondsen deden het behoorlijk, onder meer door goed nieuws van Philips' halfgeleidersonderdeel. Philips Semiconductors liet weten dat de omzet in het tweede kwartaal 50 procent hoger ligt dan over dezelfde periode vorig jaar, oftewel ongeveer 10 procent hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar: 1,435 miljard euro. Eind 2002 wil Philips Semiconductors een omzet op jaarbasis hebben van tien miljard euro.
Het Philips-onderdeel maakte tevens bekend de halfgeleiderfabriek Micrus Semiconductor over te nemen van IBM. Philips steeg 1,20 euro op 56,20. Asml, toeleverancier voor de chipindustrie, kreeg er zelfs 2,38 op 46,80 euro bij.
Volgens handelaren profiteerde het aandeel van de verhoging van de winstverwachting van het Franse Stmicroelectronics en de aankondiging van Philips dat het twee miljard euro gaat investeren in 2000.
Philips steeg met 2,2 procent tot 56,20 euro. KPN was met 4,0 procent de grootste procentuele daler. Het bedrijf had te kampen met de eis van Onetel om tien miljoen gulden te betalen door het slechte 'pre-carrier-select' systeem. Ook is er twijfel over de gevolgen van de veiling van Umts-licenties, de frequenties voor de derde generatie mobiele telefonie. Na het Verenigd Koninkrijk worden ook onder andere in Nederland en Duitsland de Umts-licenties geveild. Met de veiling zijn miljarden euro's gemoeid. De ondernemingen moeten de kosten voor die licenties doorberekenen aan de klant. Dat beperkt de winstgevendheid, redeneren veel analisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.