Deal Corel en HP leidt tot overnamegeruchten

Het voor zijn voortbestaan vechtende Canadese softwarehuis Corel heeft gisteren een kleine succesje geboekt. HP gaat Print House 2000 standaard leveren bij een aantal scanners.

Corels aandeel steeg als een raket na deze aankondiging. Hoewel analisten van de overeenkomst zelf niet warm of koud werden, leidde de deal tot speculaties op een mogelijke overname van Corel door Hewlett-Packard.
Corel zit in grote problemen omdat klassiekers als Wordperfect en Coreldraw steeds meer terrein verliezen. Het heeft zich nu op de Linux-markt gestort, maar zag in april de belangrijke overname van Inprise/Borland stranden. Inprise/Borland ontwikkelt Linux-tools en de overname paste dus precies in de opzet. Het nieuwe 'Linux powerhouse' zou allerhande Linux-diensten en -producten gaan aanbieden en verkopen. Corel zou 2,5 miljard dollar betalen voor Inprise/Borland in eigen Corel. De koers kelderde echter zo dramatisch dat de overname onhaalbaar werd. In het laatste kwartaal leed Corel een verlies van 12,4 miljoen dollar. Kort geleden moest het bedrijf eenvijfde van de 320 werknemers ontslaan.
Gisteren kreeg de koers van Corel echter een enorme oppepper door het nieuws van de overeenkomst met HP. Zowel op de beurs in Toronto als op de Nasdaq steeg het aandeel ongeveer 40 procent. Financiële details van de deal zijn niet bekend gemaakt, maar men gaat ervan uit dat de waarde rond een half miljoen dollar ligt. Op zich betekent dat geen belangrijke financiële injectie, maar de geruchten over een mogelijke overname door HP maakte het aandeel Corel toch aantrekkelijk.
Met de koop van Corel zou HP Linux-ontwikkelaars binnenhalen, om te werken aan optimalisatie van het 'open source'-besturingssysteem voor HP-hardware. Alleen zadelt HP zich dan wel op met een Linux-smaak die steeds minder populair wordt; oem's kiezen meer en meer voor Red Hat, Turbo Linux en VA Linux. Daartegenover staat Corels kracht op desktop-gebied, een terrein waarmee Linux-server bedrijven moeite hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.