Europees Investeringsfonds in handen van EIB

Met de aankoop van nog eens 10 procent van aandelen is de Europese Investeringsbank (EIB) voor 50 procent eigenaar van het EIF (Europees Investeringsfonds) geworden.

Andere grootaandeelhouder is de Europese Commissie met 30 procent. De resterende 20 procent is verdeeld over 75 particuliere banken. Deze laatste krijgen tot begin augustus de tijd om hun stukken aan te melden. ABN Amro neemt deel voor tien miljard euro en is bereid dit belang aan te bieden.
Volgens EIB-topman Philippe Maystadt moet het EIF de durfkapitaal-poot van de bank worden. Een en ander vloeit voort uit de eerder dit jaar gehouden Europese top in Lissabon, waarbij de lidstaten - gezamenlijk eigenaar van de EIB - ruim één miljard euro aan startkapitaal over de komende drie jaar reserveren. In totaal gaat het hierbij om 2,2 miljard euro aan te beleggen risicodragend kapitaal bij jonge, innovatieve bedrijven met veelbelovende groeikansen. Drie jaar geleden begon de EIB met het verstrekken van risicokapitaal aan starters.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-28T00:00:00.000Z Redactie Computable