Zalm wil strengere regels bij beursgang

Minister Zalm van financiën wil een herhaling van het drama rond World Online voorkomen door strengere regels te stellen aan een beursgang. Hij gaat die samen met de AEX en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) opstellen.

Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Zalm wil vooral de reclame rond de beursgang van een nieuwkomer beter in de gaten gaan houden. Ook hamert hij op de verplichte plaatsing van het prospectus op Internet, zodat belangstellenden hem gemakkelijk in bezit kunnen krijgen. De grijze handel in effecten vooral baart hem bovendien zorgen, schrijft hij.
De brief is een reactie op de drie aspecten die opzien baarden rond de beursintroductie van het Internetbedrijf. Die werd aangekondigd met een ongekende reclamecampagne, het prospectus was laat beschikbaar en bevatte de nodige onduidelijkheden rond de aandelentransacties van oprichtster Nina Brink vóór de beursgang, en de grijze handel in WoL-aandelen nam bijna ongekende vormen aan.
Zalm geeft geen oordeel over de vraag of World Online bij de beursgang binnen de wettelijke kaders is gebleven. Daar moet wat hem betreft de rechter zich maar over uitspreken. Er lopen namens enige duizenden beleggers rechtszaken tegen Brink en World Online wegens misleiding bij de beursgang door belangrijke informatie achter te houden. Het gaat vooral om het gegeven dat Brink drie maanden voor de beursgang twee derde van haar aandelen verkocht voor 6 dollar plus een deel van een bij latere verkoop te behalen koerwinst.
De AEX heeft in overleg met de STE inmiddels regels in voorbereiding voor reclame-uitingen en het prospectus. Donderdag kwam de AEX al met een nieuwe regel die beurskandidaten verplicht tot een radiostilte na het lanceren van hun prospectus.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.