Japans optimisme leidt tot rentevrees

Ondanks het gematigd positieve Tankan-kwartaalrapport van de Japanse centrale bank over het zakelijke sentiment, sloot de Nikkei-index 0,8 procent lager.

Daarmee eindigde de Nikkei op 17.470,15 punten. In het Tankan-rapport zijn grote Japanse bedrijven optimistisch over de economie, maar denken ze dat de Japanse regering het huidige bijna-nul rentetarief binnenkort zal verhogen. Niettemin werd Japan Telecom 2,3 procent duurder, vanwege het nieuws dat het gaat concurreren met NTT op de lokale markt. In de ict-sector moest Kyocera 3 procent prijsgeven, evenals Matsushita met 3,8 procent en Pioneer met 3,7 procent. Internet-investeerder Softbank werd 1,3 procent goedkoper.
In Hongkong ging de Hangseng-index met 0,1 procent omhoog tot 16.147,63 punten. Grootste stijger was hier het conglomeraat Hutchinson Whampoa, dat 1,7 procent aandikte. Het wil 35 procent van zijn mobiele telefoonarm verkopen. Deze bezit een Umts-licentie in Groot-Brittannië. KPN Mobile en partner NTT Docomo zijn hierin zeer geïnteresseerd, en bereid om tussen 1,5 en twee miljard dollar neer te tellen. NTT Docomo zou 20 procent voor zijn rekening nemen en KPN 15 procent. Aanstaande dinsdag zal NTT Docomo de betaling van zijn aandeel van 15 procent in KPN Mobile voor in totaal vijf miljard euro afronden.
De Singaporese Straits Times-index zakte met 0,1 tot 2068,57 punten. Ict-bedrijven als Chartered Semiconductor en Singapore Telecom werden iets goedkoper. In het Zuidkoreaanse Seoul moest de beurs 2 procent prijsgeven, terwijl de Australische ASX-index 0,2 procent lager sloot op 3302,7 punten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-04T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.